Wereldnieuws

~ interessant, informatief en internationaal

Sieraden

Sieraden worden al eeuwen gedragen maar recentelijk zijn de oudste kralen ooit ontdekt. Ze zijn gevonden in Zuid-Afrika en dateren van 75 duizend jaar terug. Ze zijn gemaakt van schelpen, hebben allemaal gaatjes en merktekens op dezelfde plaats. De schelpen waren afkomstig van kleine dieren, die in rivieren zo’n 20 km verderop gevonden zijn en blijkbaar op hun grootte waren uitgezocht.

Soorten verdwijnen

De ‘Millennium Ecosystem Assessment (MA)’ is het meest omvattende onderzoek tot nu toe op het gebied van de gezondheid van de planeet. Er is geconstateerd dat diersoorten 100 tot 1000 maal sneller uitsterven dan hetgeen is waargenomen in de fossiele wereld. Een derde van de amfibieën, een vijfde van de zoogdieren en een achtste van alle vogels worden nu bedreigd met uitsterven en men schat dat 90% van de grotere roofvissen in de oceanen is verdwenen sinds de komst van de industriële visvangst. En dat zijn alleen nog maar de gewervelden, waar we het meest van weten. Dr. Georgina Mace is wetenschappelijk directeur van het Zoologisch Instituut in Londen en stelt “Veranderingen in de biodiversiteit zijn in de laatste 50 jaar sneller gegaan dan in enige andere periode in de menselijke historie. Toekomstige modellen zijn onzeker, maar de komende 100 jaar zullen er tussen de 1000 en 10.000 maal zoveel soorten uitsterven als nu bekend is.”

Versla de Winterdepressie

Het Wetenschapsmuseum in Londen heeft een café opgezet om mensen te helpen de zwaarmoedigheid gedurende de winter door te komen. Het biedt gratis lichtbehandelingen van 20 minuten om het effect van donkere winterdagen te bestrijden. Deze ‘Seizoens Afhankelijke Depressies’ (SAD) veroorzaken symptomen van lusteloosheid of angst tot ernstige depressies. Niet alles is er nog over bekend, maar men vermoedt dat de effecten die de depressie tegengaan verband houden met een veranderde biochemische activiteit in de pijnappelklier, waarbij de productie van het hormoon melatonine onderdrukt wordt door zijn voorloper, serotonine.

top of page
Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.

Deze pagina is geprint d.d. donderdag, 6 oktober 2022
van http://templatenetwork.org/topaz/15/nl/80.html

Uw aanmeldingen, brieven, vragen en adreswijzigingen kunt u sturen naar:

Template Stichting
T.a.v. Topaz
Industrieweg 30
2382 NW  Zoeterwoude (Rijndijk)
 
Telefoon: 071 - 362 7144
E-mail: topaz@template.nl
Website: www.template.nl