Kunst op de School
Foto mobile: Impressies van het thuisland

Roland Böhringer, medeoprichter van de onderwijsvereniging Palette M in het Westerwald en van het Template Netwerk Duitsland, werkt beroepsmatig aan de vraag hoe we tot nieuwe Templates voor het culturele, sociale en interpersoonlijke domein kunnen komen. Dat houdt in nieuwe methoden, patronen of raamwerken voor deze tijd en zijn snel veranderende vereisten. Hij werkte vele jaren als zelfstandig foto-ontwerper en tot zijn training behoort een opleiding artistieke fotografie aan de Technische Hogeschool van Keulen bij prof. Arno Jansen. Zijn ontwerp van een kunstwerk voor een onlangs gebouwde lagere school in Raubach in het Westerwald werd na goedkeuring door het gemeentebestuur van Puderbach uitgevoerd.
“Een basisbehoefte aan schoonheid, harmonie, waarde en betekenis ligt ten grondslag aan een kunstwerk. Kunst beoogt aan te moedigen, vragen op te werpen, esthetiek over te brengen en te prikkelen. Hoe kun je deze ideeën in een kunstwerk voor een lagere school bijeenbrengen? Wat voor voorwerp kun je creëren dat bij de tijd en modern is en een heldere boodschap aan kinderen overbrengt? Welke boodschap kan betekenisvol zijn? Welke regionale invloeden moet je mee laten wegen? Hoe kun je iets ontwerpen dat ook over een paar jaar nog interessant en aantrekkelijk is voor leerlingen en onderwijzers en dat zoveel mogelijk zintuigen aanspreekt? Iets wat misschien vragen oproept waarover de kinderen en onderwijzers kunnen praten?”
Dat is hoe het idee opkwam voor deze ongebruikelijke mobile die uit 24 vergrote foto’s bestaat en geïntegreerd denken in kinderen zou moeten ondersteunen door visuele stimulatie:
- Het object hangt aan het plafond bij de ingang van de school, de onderwijzers kunnen simpelweg de kinderen eromheen scharen en samen met hen de foto’s bekijken. De mobile bestaat uit zeven willekeurig bewegende fotoprisma’s die door een motortje gedraaid worden. De objecten hebben drie zijden en een onderkant. De afmeting van de foto’s is 60 x 90 cm.
- De mobile beoogt het land (mensen, landschap, flora) met afbeeldingen van Rijnland-Palts/Duitsland/Europa via foto’s te verbinden. Hij wijst kinderen de weg naar geïntegreerd denken, wat saamhorigheid in plaats van vijandigheid bevordert.
- De draaiende foto’s hebben zowel een ontspannend als stimulerend effect op het dagelijks leven van de school. Er zijn steeds verschillende combinaties van afbeeldingen te zien.
- Door de mix van fotografie van dichtbij en veraf, van pasteltinten en primaire kleuren zou het voorwerp aantrekkelijk moeten blijven, zelfs nadat het vele keren bekeken is.
- Het is mogelijk foto’s te vervangen zodat de mobile ook na vele jaren interessant blijft.
- Er kunnen andere educatieve plaatjes gebruikt worden, bijvoorbeeld van historische personen en foto’s als instructie bij vreemde talen.
- Er is een uitnodiging aan studenten en onderwijzers om de inhoud te ontwerpen, en een ander voordeel is dat er iets aantrekkelijks in de ingang van de school hangt.

De foto’s
Behalve afbeeldingen van de plaatselijke omgeving, die gemakkelijk door de kinderen kunnen worden herkend, laat de mobile ook een luchtfoto van de school zien. Omdat de school dicht bij het geografische centrum van de Europese Unie – Kleinmaischscheid - ligt, is er een foto van de kinderen met de Europese vlag. Er zitten veel buitenlandse kinderen op de school, daarom is er een foto van een Turks en een mennonitisch meisje, wat geïntegreerd denken ondersteunt. Behalve deze, zijn er foto’s van dieren, bloemen, vlinders, de Alpen, het regeringsgebouw in Berlijn, evenals van dubbeldekkers in Londen, omdat de kinderen Engels leren. Ten slotte is er een foto van onze planeet, vanuit de ruimte gezien.
De eerste reacties op het kunstwerk zijn allemaal positief. Misschien kan deze kunstuiting anderen inspireren elders iets soortgelijks te doen.