Wereldnieuws

~ interessant, informatief en internationaal

Is er een nieuwe planeet ontdekt waardoor de identiteit van het zonnestelsel moet worden herzien?

Astronomen melden dat ze een nieuwe planeet in ons zonnestelsel hebben gevonden, de eerste die groter is dan Pluto sinds die in 1930 werd ontdekt. Zij staat ook verder weg dan Pluto en is de verste nu bekende planeet. Het is ‘het eerste object dat groter is dan Pluto dat ooit gevonden is in de buitenste delen van het zonnestelsel’, zegt een der ontdekkers, Michael Brown, van het Californische Instituut voor Technologie.

Er waren sinds Pluto al enkele andere planeetachtige objecten in het zonnestelsel ontdekt, maar niet een is er groter dan Pluto. Astronomen zijn er niet uit of deze nu planeten genoemd moeten worden of niet. Ze lijken op iets tussen planeten en asteroïden.

Er bestaat geen precieze definitie van wat een planeet is. Wetenschappers zijn in debat over hoe zo’n definitie zou luiden. In een mogelijke definitie staat onder andere ‘ieder nieuw gevonden object in het zonnestelsel dat groter is dan Pluto’. In deze definitie zou het object dat Brown en zijn collegae zeggen gevonden te hebben als planeet mogen worden beschouwd.

Als dat zo is - en aangezien Pluto momenteel als planeet wordt beschouwd - wordt dit pas ontdekte hemellichaam de tiende ons bekende planeet. Dat zal ervoor zorgen dat astrologen zich eens flink achter de oren krabben en zich afvragen over welke astrologische constellatie zij moet gaan heersen, ongeveer zoals het ging met de ontdekking van Pluto, Neptunus en Uranus, die later heersers werden over constellaties die tot dan toe ‘bezet’ werden door Schorpioen, Waterman en Vissen.
Met dit in gedachten wordt de Weegschaal een aantrekkelijke kandidaat, met Venus als heerser, die ook over de Stier regeert. Het zou dan de nieuwe invloed voor gerechtigheid, balans en innerlijke stabiliteit worden.

Tempels van 7000 jaar oud tonen een hoogstaande cultuur in Europa aan

De laatste jaren zijn er opgravingen gedaan in Duitsland, Oostenrijk en Slowakije die het bestaan van tempels onthullen die tussen 4800 en 4600 voor Christus werden gebouwd. Deze ontdekkingen hebben een revolutie ontketend in de studie naar prehistorisch Europa.

Tot nu toe is de aanwezigheid van meer dan 150 tempels aangetoond. Ze zijn gemaakt van aarde en hout en omgeven door sloten en aardwallen en hebben palissaden die zich tot een kleine kilometer uitstrekken. Ze zijn gebouwd door mensen die in langwerpige, gemeenschappelijke huizen in dorpen bij elkaar woonden.

De meest complexe structuur die tot nu toe is uitgegraven bevindt zich in de stad Dresden. ‘Onze opgravingen laten een monumentale visie en verfijning zien van deze vroege boerengemeenschappen. Het betreft hier Europa’s eerste grootschalige werken van grondverzet, zegt archeoloog Harald Stäuble.

Het lijkt erop dat na betrekkelijk korte tijd deze structuren afgedankt en de omringende sloten volgeplempt werden. Monumenten op deze schaal werden in Europa de eerste 3000 jaar niet meer gebouwd.

top of page
Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.

Deze pagina is geprint d.d. vrijdag, 9 december 2022
van http://templatenetwork.org/topaz/14/nl/80.html

Uw aanmeldingen, brieven, vragen en adreswijzigingen kunt u sturen naar:

Template Stichting
T.a.v. Topaz
Industrieweg 30
2382 NW  Zoeterwoude (Rijndijk)
 
Telefoon: 071 - 362 7144
E-mail: topaz@template.nl
Website: www.template.nl