Welzijn

~ recente ontwikkelingen en tips

Appel

‘Een appel per dag houdt de dokter uit huis’, zou wel eens meer dan oudewijvenpraat kunnen zijn. Het is aangetoond dat een in appels gevonden antioxidant de kans op darmkanker aanzienlijk verkleint.

Thee

Dat ‘lekkere kopje thee’ zou wel eens kunnen helpen het geheugen te verbeteren. Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle ontdekten dat zowel zwarte als groene thee van invloed zijn op enzymen in de hersenen die een rol spelen bij het geheugen. Het effect van groene thee was van langere duur.

Groenten en fruit

Een onderzoek naar 43 soorten groenten en fruit suggereert dat hun voedingswaarde in de afgelopen 50 jaar is afgenomen. De onderzoekers wezen erop dat de afname het gevolg zou kunnen zijn van het feit dat boeren bij het zaaien van gewassen de nadruk hebben gelegd op het verbeteren van bijvoorbeeld de grootte in plaats van de voedingswaarde.

De onderzoekers meldden verder dat de studie aantoont dat deze afname mogelijk ook is opgetreden bij andere gewassen, zoals granen. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen, volgens Donald Davis, auteur van het onderzoek.

Davis en zijn collega’s bestudeerden gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw over moestuingewassen. ”Als we ze als groep beschouwen, dan komt het erop neer dat 6 van de 13 voedingsstoffen tussen 1950 en 1999 een duidelijke afname vertoonden.” Bij deze voedingsstoffen ging het om eiwitten, calcium, fosfor, riboflavine en ascorbinezuur. De afname, variërend van 6 procent voor eiwit tot 38 procent voor riboflavine, roept belangrijke vragen op over de invloed van moderne landbouwmethoden op de kwaliteit van de oogsten.

Levenservaringen of materiële goederen

Via een serie onderzoeken en experimenten over een aantal jaren, concludeerde onderzoeker Van Boven dat mensen met verschillende achtergronden er gelukkiger van werden als ze hun geld investeerden in levenservaringen in plaats van in materiële goederen. “We ontdekten dat mensen meer blijvend plezier en bevrediging haalden uit het investeren in levenservaringen dan in materiële bezittingen”, zei Van Boven.

In een nationaal onderzoek werd aan 12.000 Amerikanen vragen gesteld over het kopen van zowel consumptieartikelen als ervaringen, en bij de vraag wat hen gelukkiger maakte kozen de meeste voor hun investering in een ervaring boven hun materiële bezit.

top of page
Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.

Deze pagina is geprint d.d. donderdag, 6 oktober 2022
van http://templatenetwork.org/topaz/14/nl/70.html

Uw aanmeldingen, brieven, vragen en adreswijzigingen kunt u sturen naar:

Template Stichting
T.a.v. Topaz
Industrieweg 30
2382 NW  Zoeterwoude (Rijndijk)
 
Telefoon: 071 - 362 7144
E-mail: topaz@template.nl
Website: www.template.nl