Wetenschappelijk nieuws

Kleurstoffen in onze groenten en fruit

Er wordt in toenemende mate onderzoek gedaan naar de uitwerking van plantaardige kleurstoffen (de zogenaamde flavonoïden) op de gezondheid. Dit levert soms opmerkelijke resultaten op. Onderzoekers waren verrast door de krachtige werkzaamheid van de pigmenten.

Flavonoïden van de schil van blauwe druiven werken weldadig op het hart en de bloedvaten; een vergelijkbaar effect hebben de pigmenten van de granaatappel en zwarte rijst, terwijl die van purpermaïs aantoonbaar vetzucht en een hoge bloedsuikerspiegel tegengaan.

De rode carotenoïden in tomaten kunnen ons helpen kanker te bestrijden en rode anthocyaninen in de zure rode kers werken ontstekingsremmend. Zwarte bessen zijn rijk aan flavonoïden en versterken het geheugen en de mentale scherpzinnigheid. De gunstige uitwerking op het geheugen lijkt mede te ontstaan door versnelde signaaluitwisseling in de hersens.

De effecten van magnetisme

Er bestaat een grote hoeveelheid bewijs dat levende wezens door magnetische velden worden beïnvloed, maar tot nu toe was er nog geen experimenteel bewijs geleverd over de betrokken biochemische processen. Onderzoek heeft wel de gevolgen laten zien op sommige chemische reacties, maar niet op die in levende cellen.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford onderzochten een bacterie die als onderdeel van zijn interne chemische processen een vorm van zuurstof produceert die schadelijk kan zijn voor zijn eigen DNA en proteïnen.

Toen de bacterie in een magnetisch veld werd gezet, werd de productie van deze onfortuinlijke vorm van zuurstof teruggebracht met 50%. Dit is de eerste keer dat een direct verband tussen magnetisme en chemische processen in cellen is aangetoond.

top of page
Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.

Deze pagina is geprint d.d. donderdag, 6 oktober 2022
van http://templatenetwork.org/topaz/12/nl/90.html

Uw aanmeldingen, brieven, vragen en adreswijzigingen kunt u sturen naar:

Template Stichting
T.a.v. Topaz
Industrieweg 30
2382 NW  Zoeterwoude (Rijndijk)
 
Telefoon: 071 - 362 7144
E-mail: topaz@template.nl
Website: www.template.nl