Welzijn

De betekenis van bloemen en planten voor je welbevinden

Een onderzoeksteam van Texas A & M University heeft 8 maanden lang taken gemeten die waren opgedragen aan mensen in drie verschillende kantooromstandigheden: een met verse bloemen en planten, een met abstracte sculpturen en een zonder enige decoratie. Men constateerde dat het voortbrengen van ideeën, creatieve prestaties en probleemoplossende vaardigheden substantieel verbeterde in de omgeving met bloemen en planten.

Een soortgelijke studie werd uitgevoerd door een Noorse landbouwuniversiteit. Hierbij lag de nadruk op gezondheid. Significante verbetering ontstond zodra planten in de omgeving werden neergezet. De ziektesymptomen verminderden met 25% in 3 maanden. Een Zweedse studie over stress liet zien dat mensen die uitkijken op gebieden met vegetatie minder aan stress lijden dan wie op straten en parkeerplaatsen uitkijkt.

Het bewustzijn groeit over het belang van planten, bloemen en andere natuurlijke factoren voor de geestestoestand, emotionele staat en het gevoel van welbevinden van mensen.

Planten als reiniger

In onderzoek, begonnen door de NASA, is ontdekt dat huiskamerplanten een hele verscheidenheid van chemische verbindingen in de lucht afbreken. Formaldehyde, bijvoorbeeld, wordt in de meeste huizen aangetroffen. Het zit in triplex en spaanplaat, synthetische tapijtrug en vuilniszakken. Uit proefnemingen is gebleken dat tot wel 90% van deze vervuilers verwijderd kunnen worden door specifieke planten die ze aan de grond doorgeven waar bacteriën er op in kunnen werken.

Philodendron, klimop, vredeslelie en andere planten verwijderen elk hoge concentraties chemicaliën. Het is verstandig een stel van deze planten in huis te hebben. Ook is het verstandig om al deze planten in een kamer te zetten als die net geschilderd is. Ze kunnen dan chemische resten uit de lucht helpen weghalen.

Leven met een glimlach

Talrijke studies hebben bewezen dat (glim)lachen de gezondheid bevordert. Het verhoogt de afscheiding van positieve hormonen, versterkt het immuunsysteem, vermindert stress, heeft een weldadig effect op de bloeddruk en verbetert het ademhalingstempo en de longfunctie.

top of page
Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.

Deze pagina is geprint d.d. zaterdag, 10 december 2022
van http://templatenetwork.org/topaz/12/nl/70.html

Uw aanmeldingen, brieven, vragen en adreswijzigingen kunt u sturen naar:

Template Stichting
T.a.v. Topaz
Industrieweg 30
2382 NW  Zoeterwoude (Rijndijk)
 
Telefoon: 071 - 362 7144
E-mail: topaz@template.nl
Website: www.template.nl