De Chapati

Ik maak geen klassenonderscheid, zei de Nachtwaker. Ik heb met mensen van alle rangen en standen verkeerd en ze niet ingeperkt door hokjesgeest en vooroordelen.

Terwijl ik dit zeg, schiet me opeens een gebeurtenis te binnen uit de tijd dat ik jong was en gestationeerd in India. In tegenstelling tot andere mannen had ik mijn taken zo geregeld dat ik eerst drie weken werkte en dan drie weken vrij had. Met een mes in m’n ene laars en een revolver in de andere trok ik dan drie weken de jungle in.

Ik herinner me dat ik op een van mijn tochten een oude boer tegenkwam. Het liep tegen de avond en hij zat op de grond zijn eten klaar te maken in een paar koperen potten. Hij keek mij aan en ik keek hem aan. Toen zei hij, in beschaafd Engels, “Zo meteen ga ik een voortreffelijk kopje thee zetten. Ik weet wel zeker dat U hier wilt komen zitten om de maaltijd met mij te delen.”

Ik was stomverbaasd, temeer daar we elkaar ver van de bewoonde wereld waren tegengekomen. Ik ging zitten en hij gaf me een stuk chapati-brood. “Dank u zeer”, zei ik. En als een echte westerling nam ik het brood aan en wilde het in mijn mond steken.

Hij sloeg het uit mijn hand. “U eet niet van mijn chapati als u er niet eerst wat afbreekt en daarmee terugbetaalt voor wat ons gegeven is”, zei hij op gebiedende toon. Terwijl ik wachtte sprenkelde hij water op de grond. Toen brak hij wat stukjes van de chapati af en gooide één stuk naar het oosten, één naar het westen, één stuk naar het noorden en één naar het zuiden. Toen hij hiermee klaar was zei hij, “Hier heeft u uw chapati”.

Ik vroeg hem waarom hij dit zo deed en hij antwoordde, “Jongeman, al wat we zijn komt van oorsprong uit de aarde. Van het voedsel dat je moeder at dat haar in leven hield terwijl jij groeide in de baarmoeder, tot wat we zelf moeten eten om te kunnen leven. Het is een hoorn des overvloeds waaruit zowel ikzelf als dit voedsel zijn voortgekomen. Als je niet iets teruggeeft, hoe moet datgene wat jou alles geeft dan weten dat je er blij mee bent? Is het niet nodig een teken te geven dat zegt dat je niet alles zult pakken wat je kunt?”

Zijn woorden fascineerden me. En op dat moment begon ik in te zien dat ik de Schepping dien terug te betalen voor mijn bestaan. De Nachtwaker staarde door de vlammen naar verre oorden en vroeger tijden. Om het moment niet te verstoren sloop de jongen stilletjes weg en ging naar huis.

Overgenomen uit Tales of the Night Watchman met toestemming van de copyrighthouder. © Copyright Gemstone Press 1993.

top of page
Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.

Deze pagina is geprint d.d. donderdag, 6 oktober 2022
van http://templatenetwork.org/topaz/12/nl/19.html

Uw aanmeldingen, brieven, vragen en adreswijzigingen kunt u sturen naar:

Template Stichting
T.a.v. Topaz
Industrieweg 30
2382 NW  Zoeterwoude (Rijndijk)
 
Telefoon: 071 - 362 7144
E-mail: topaz@template.nl
Website: www.template.nl