Verdensnyt

~ interessant, informativt, internationalt

Global opvarmning

Det er nu almindeligt accepteret, at der sker en global opvarmning, og mere og mere tyder på, at global opvarmning tidligere har forårsaget den største masseudryddelse nogensinde. For 250 millioner år siden uddøde over 90 % af alle arter. Flere undersøgelser viser nu, at dette skete på grund af global opvarmning forårsaget af drivhusgasser fra vulkaner i udbrud.

Effekten kan være blevet forstærket af frosset metangas i havene, som tøede op og blev frigivet, efterhånden som planeten blev varmere. “Studierne giver et indblik i, hvad der kan ske, når klimaet bliver varmere over en længere periode”, sagde lederen af et af studierne, dr. Ward.

Vindpust fra stjernerne

Hvert år, lige før jul, passerer Jorden gennem en interstellar vind.

Rummet mellem stjernerne er ikke tomt, men fyldt med gigantiske skyer af gas og støv, og der er en sådan sky i nærheden, kaldet Local Interstellar Cloud. Solens magnetfelt holder det meste af skyen på afstand, men noget af den bryder igennem og skyller hen over solsystemet som en mild brise.

Som vi ved, passerer Solen gennem forskellige konstellationer i løbet af året, hvoraf de største danner himmeltegnene eller dyrekredsen. I begyndelsen af december passerer Solen gennem konstellationen Ophiuchus, Slangebæreren, og det er denne retning, den heliumrige interstellare vind kommer fra. På den tid af året gør Solens tyngdekraft materialet kegleformet, og det er på det tidspunkt, Jorden passerer igennem. Efterhånden som Solen fortsætter sin bane, opløses materialet og bliver igen en mild brise.

top of page
Copyright 2001-2022 Template Stiftelsen.

This page is printed on 05/20/22
from http://www.templatenetwork.org/topaz/12/dk/80.html

Breve, forespørgsler, som er meget velkommende, samt bestillinger kan sendes til:

Topaz
Template Stiftelsen
Kirke Værløsevej 26, 1. sal
3500 Værløse
E-mail: topaz@template-stiftelsen.dk