TOPAZ Nummer 11 / 2004
Welkom
Duurzame ontwikkeling en spiritualiteit
Zelfbeschikking of van buitenaf bepaald
7 suggesties voor zelfreflectie om elke dag nieuw mee te starten
Meneer Groen, de groenteman
Wat is eer?
Ruimte voor poëzie
Waarom stellen mensen vragen?
De menselijke legpuzzel van antwoorden op vragen die ons bezighouden
Well Being praktijken voor healing en gezondheids educatie geopend
Het filosofisch café
Dido & Aeneas, eerste opera binnen het Template Netwerk

Dido & Aeneas

De eerste opera binnen het Template Netwerk - uitgevoerd door Musica Contemplata

'Dido & Aeneas' van Henry Purcell, een juweeltje uit de muziekgeschiedenis, is een korte barokopera, oorspronkelijk gecomponeerd in 1689 voor een meisjesschool in Chelsea. Het vertelt de legende van Dido, koningin van Carthago, en Aeneas, prins van Troje, die verliefd worden ook al zijn hun landen met elkaar in oorlog. Alles gaat goed totdat een groepje heksen een heel strekenrepertoire in het werk stelt om de geliefden van hun geluk te beroven.

Musica Contemplata is een internationaal instrumentaal ensemble plus koor, hoofdzakelijk bestaand uit mensen van het Template Netwerk. Uit Denemarken, Engeland, Duitsland, Nederland en Israel kwamen 22 zangers en muzikanten in Kopenhagen bijeen om een week intensief aan de opera te werken, wat uitmondde in 2 uitvoeringen. Hiervan werd er één in Kopenhagen gegeven in het gebouw van het Template Netwerk, en één in de kerk van Tikøb. Beide uitvoeringen trokken een vol huis en waren een overrompelend succes. Het verhaal van Dido en Aeneas, dat een dramatische uitbeelding is van het gevecht tussen goed en kwaad, heeft mensen altijd betoverd. Het meebeleven van dit gevecht geeft de toeschouwer een kans dezelfde soort conflicten in zijn eigen leven te herkennen en erover na te denken.

Musica Contemplata bracht het drama met grote geestkracht en creativiteit, waardoor het publiek verzekerd was van meer dan alleen een goed verhaal. Men kon de wezenlijke, levende inhoud van dit drama voelen; de strijd, liefde, verscheurdheid, naïviteit, trots, het verlangen en eergevoel. Deze tastbare essenties kunnen legenden uit het verleden transformeren tot een realiteit voor nu.

Copyright © 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.