TOPAZ Nummer 11 / 2004
Welkom
Duurzame ontwikkeling en spiritualiteit
Zelfbeschikking of van buitenaf bepaald
7 suggesties voor zelfreflectie om elke dag nieuw mee te starten
Meneer Groen, de groenteman
Wat is eer?
Ruimte voor poëzie
Waarom stellen mensen vragen?
De menselijke legpuzzel van antwoorden op vragen die ons bezighouden
Well Being praktijken voor healing en gezondheids educatie geopend
Het filosofisch café
Dido & Aeneas, eerste opera binnen het Template Netwerk

Meneer Groen, de groenteman

'Heb ik je ooit over meneer Groen, de groenteman, verteld?', vroeg de nachtwaker op een stille avond.

Er was eens een groenteboer die wijdverbreid een grote naam had opgebouwd. Z'n naam was Groen en dertig jaar lang bestierde hij een marktkraam. 's Ochtends was meneer Groen al vroeg bezig vers fruit en groenten te schikken, die hij met grote zorg en toewijding uitstalde. Meneer Groen had zijn reputatie dan ook te danken aan meer dan louter aan de verkoop van verse producten. Wat mensen zo aansprak was de extra aandacht die hij aan alles besteedde; dat extra maakte dat mensen bij hém wilden kopen. Iemand kan zomaar spullen neerleggen, of hij kan dat met essentie doen - dat voegt iets extra's toe.

Toen ging meneer Groen met pensioen en stopte met de handel die hem zolang zoveel plezier had geschonken. Nu hoefde hij 's morgens vroeg zijn bed niet meer uit om spullen uit te pakken. Z'n leven veranderde abrupt en hij voelde een leegte waarin hij niet meer wist wat hij met zichzelf aan moest. Mensen kwamen hem niet langer opzoeken en z'n leven begon eenvoudigweg te verbleken.

Meneer Groen was natuurlijk de laatste die dat in de gaten had, maar zijn vrouw merkte wél op wat er aan de hand was, ze zag waar het hem aan ontbrak. Op een ochtend zei ze: 'je hoeft maar een ding te doen en je leven kan opnieuw beginnen.

Als je 's morgens opstaat, ga dan naar beneden en schik wat fruit en groenten op de keukentafel zoals je dat zolang hebt gedaan. Ga zitten met een kopje thee en wacht. Hiermee geef je jezelf een teken dat je openstaat voor iets extra's. Dat is het extra dat je altijd hebt uitgenodigd om deel uit te maken van je leven. Je bent vervreemd geraakt van waar je van houdt, los komen te staan van je vrienden. Zonder hen ben je verloren en zonder jou kunnen zij zich niet uitdrukken.'

Hij luisterde naar z'n vrouw en deed zoals ze hem aanraadde. Elke ochtend kon je hem vinden aan de keukentafel, in de weer met uitstallen van groenten en fruit. En z'n leven vulde zich weer met overvloed en tevredenheid. Alras kwamen de vele mensen die hij door de jaren heen had leren kennen hem weer opzoeken en z'n persoonlijke magie kwam weer terug, die deel had uitgemaakt van zijn leven als groenteman met een marktkraam.

Overgenomen uit Tales of the Night Watchman met toestemming van de copyrighthouder. © Copyright Gemstone Press 1993.

Copyright © 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.