TOPAZ Nummer 11 / 2004
Welkom
Duurzame ontwikkeling en spiritualiteit
Zelfbeschikking of van buitenaf bepaald
7 suggesties voor zelfreflectie om elke dag nieuw mee te starten
Meneer Groen, de groenteman
Wat is eer?
Ruimte voor poëzie
Waarom stellen mensen vragen?
De menselijke legpuzzel van antwoorden op vragen die ons bezighouden
Well Being praktijken voor healing en gezondheids educatie geopend
Het filosofisch café
Dido & Aeneas, eerste opera binnen het Template Netwerk

Zeven suggesties voor zelfreflectie om elke nieuwe dag mee te starten

door Roland Böhringer, Duitsland

Ga door de vragenlijst op de plaats en tijd die het best in je programma past. De ochtend is ideaal en een rustige omstandigheid helpt zeker. Voel je vrij de volgende vragen aan te passen aan wat je nodig hebt. Je vindt de vragen ook onderaan deze pagina, die je kunt kopiëren. Je zult merken dat door elke dag een paar minuten aan iedere vraag te spenderen, je dichter bij jezelf komt en wat er in je leven gebeurt.

 1. Wat voor soort dag is het?
  Wat zie ik en voel ik als ik uit het raam kijk? Wat voor soort energie voel ik vandaag? Bijvoorbeeld stil, verhit, aangeslagen, bedachtzaam, emotioneel, onverschillig. Wat kan daar de oorzaak van zijn? Bijvoorbeeld het weer, het seizoen, de algemene stemming, zoals bijvoorbeeld het 'maandagochtendgevoel', 'vrijdagmiddaggevoel', voetbaloverwinning, de algemene economische situatie, enzovoort. Wil ik vandaag door die stemming of sfeer beïnvloed worden?
 2. Hoe voel ik me vandaag in mijn lichaam?
  Hoe voel ik me mentaal, emotioneel? Hoe dichtbij mezelf voel ik me vandaag? Als je je vandaag echt niet goed voelt, verwacht dan geen records te breken, wees gewoon het beste dat je kunt zijn in die omstandigheid.
 3. Wat is belangrijk voor me in mijn leven? Wat zijn mijn waarden?
  Kan ik die benoemen? Probeer iedere dag aspecten hiervan te raken, zodat je leven een mooi doorlopend verhaal wordt in plaats van een verzameling onsamenhangende brokstukken.
 4. Hoe wil ik vandaag zijn?
  Wil ik in mijn dagelijks doen en laten een bepaalde kwaliteit vertegenwoordigen, zoals bijvoorbeeld optimisme, helderheid, geestigheid/humor, bedachtzaamheid, compromis zoekend, gulheid, saamhorigheid of ..?
 5. Zijn er nog zaken van gisteren die ik met me meedraag?
  Zijn er dingen die je storen en blijven terugkeren dan volgen hier 3 suggesties hoe daar mee om te gaan:
  a) probeer ze op te helderen, zo mogelijk binnen 3 dagen;
  b) als dat niet kan, prik dan een datum waarop je het opnieuw wilt benaderen;
  c) of kwalificeer het als onbelangrijk en vergeet het.
  Dit draagt bij aan een zinnige tijd- en energiehuishouding.
 6. Welke praktische dingen moeten er gedaan worden?
  Wat vergen ze? Welke energie en wat voor kracht en inzet wil en moet ik opbrengen om mijn taken te vervullen? Projecteer jezelf door de dag heen zodat je s' avonds nog energie over hebt voor jezelf.
 7. Beschouw ik mijn leven en bestaan als een vanzelfsprekendheid?
  Iedere dag is een geschenk. Beschouw ik de aarde en mijn hartslag als iets vanzelfsprekends? Het heeft de evolutie en de schepping een halve eeuwigheid gekost om ons mensen van vandaag tot het stadium van Homo-Sapiëns te brengen.

Als we onszelf een ogenblik stilte toestaan om dit ontzag te voelen, brengt dat ons in harmonie met het feit dat er iets groots is dat zelfs onze feilbare wereld bij elkaar houdt. Zo'n instelling brengt het vuur terug in ons leven en laat de waardering oplaaien voor de situatie waarin we verkeren. Dat verrijkt ons innerlijk leven en daardoor ook mensen met wie we omgaan en die we ontmoeten.

Stel je eens voor, beste lezer, miljoenen andere mensen die het ontzag voelen voor iets dat groter is dan zijzelf... en dan naar buiten stappen om de sfeer te voelen...
In een volgende uitgave van Topaz zal ik een artikel schrijven voor het afsluiten van de dag, met daarin suggesties hoe je voor het slapen gaan de dag tot een zachte en bruikbare landing kunt brengen. Feedback over dit artikel hoor ik graag; u kunt mij via de Topaz redactie schrijven.

Copyright © 2001-2021 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.