TOPAZ Nummer 11 / 2004
Velkommen
Bæredygtighed og Åndelighed
Selvbestemt eller bestemt
7 forslag til selvbesindelse som start på en ny dag
Grønthandleren, hr. Grøn
Hvad er ære
Digte af Aud Wilken
Hvorfor stille spørgsmål?
En menneskelig mosaik af svar på spørgsmål
De blandede sider
Stor succes for international farverig festival i Køln
Dido - Æneas

Grønthandleren hr. Grøn

“Har jeg fortalt dig historien om grønthandleren hr. Grøn?”, spurgte natte-vægteren en stille aften.

Der var engang en mand, som var grønthandler, hvis ry var nået vidt omkring. Hans navn var Grøn, hr. Grøn, og i tredive år havde han haft en bod på torvet. Tidligt hver morgen kunne man se hr. Grøn i færd med at ordne sine grønsager og sin friske frugt, idet han som altid udstillede dem med stor omsorg og omtanke.

Ikke overraskende byggede hans gode ry på andet og mere end hans salg af friske produkter. Det, der virkelig tiltrak folk, var den ekstra omhu, han lagde i det, han gjorde; det var dette ekstra, der fik folk til at købe deres varer hos hr. Grøn. Man kan sætte en bod op, eller man kan sætte den op med følelse – det er ekstra.

Til slut gik hr. Grøn på pension og holdt op med det arbejde, der i så mange år havde givet ham stor tilfredsstillelse. Han stod ikke længere op tidligt om morgenen for at gå hen til sin bod. Hans liv havde pludseligt ændret sig, og han levede nu i et tomrum, hvor han ligesom var gået i stå. Folk besøgte ham ikke mere, og hans liv begyndte simpelthen at falme bort.

Naturligvis var hr. Grøn den sidste til at indse dette, men han havde en kone, som så, hvad der var ved at ske, og vidste, hvad der manglede. En morgen satte hun sig ned sammen med ham og sagde: “Dit liv kan begynde igen, hvis du blot vil gøre én bestemt ting.”

Hun sagde til ham: “Når du står op om morgenen, så gå nedenunder og læg frugt og grønsager frem på bordet på samme måde, som du har gjort det i så mange år. Så sæt dig ned med en kop te og vent. Det er dit signal til dig selv om, at du er åben for noget ekstra. Det er det ekstra, du altid har inviteret ind som en del af dit liv. Du er blevet adskilt fra de ting, du holder af, og fra dine venner. Uden dem er du fortabt, og uden dig har de intet udtryk.”.

Han lyttede til sin kone og gjorde, hvad hun foreslog. Hver morgen lagde han frugt og grønsager frem på køkkenbordet. Og igen oplevede han rigdom og tilfredshed i sit liv. Snart begyndte de mange mennesker, han i årenes løb havde lært at kende, at besøge ham igen, efterhånden som hans personlige magi vendte tilbage – den magi, der havde været en del af hans liv ved hans grønthandler-bod.

Fra 'Tales of the Night Watchman', Copyright © Gemstone Press 1993. Gengivet med tilladelse.

Copyright © 2001-2022 Template Stiftelsen.