TOPAZ Nummer 11 / 2004
Velkommen
Bæredygtighed og Åndelighed
Selvbestemt eller bestemt
7 forslag til selvbesindelse som start på en ny dag
Grønthandleren, hr. Grøn
Hvad er ære
Digte af Aud Wilken
Hvorfor stille spørgsmål?
En menneskelig mosaik af svar på spørgsmål
De blandede sider
Stor succes for international farverig festival i Køln
Dido - Æneas

7 forslag til selvbesindelse som start på en ny dag

af Roland Böhringer

Jeg vil foreslå, man kigger på spørgsmålene, når det bedst passer ind i dagens program. Morgenen er ideel, og stille omgivelser er en fordel. Man kan roligt nøjes med de spørgsmål, der griber en eller omskrive spørgsmålene efter eget behov. De sammenfattede spørgsmål findes nederst på siden i skabelonform. Du kan eventuelt kopiere dem, så du har en skabelon til daglig brug, og bruger du et par minutter på hvert spørgsmål, kan du lære dig selv bedre at kende og forbedre dine vilkår i livet.

 1. Hvordan er dagens natur?
  Hvad kan jeg se og mærke, når jeg kigger ud ad vinduet? Hvordan føles dagen energimæssigt? (fx ophedet, nedtonet, mental, følelsesladet, ligegyldig...) Hvad kan det mon skyldes? (fx vejret, årstiden, mandags morgen-humør, fredags eftermiddags-humør, fodboldtriumf, den økonomiske situation osv.) Ønsker jeg at ligge under for denne stemning i dag?
 2. Hvordan har jeg det rent fysisk i dag?
  Hvordan har jeg det mentalt? Følelsesmæssigt? Hvor tæt føler jeg mig på mig selv i dag? OBS: Hvis du ikke har det særlig godt, så stil ikke for store forventninger med bristede illusioner til følge. Prøv hellere at komme til hægterne fysisk.
 3. Hvad er vigtigt for mit liv? Hvad med mine værdinormer? Kan jeg sætte navn på dem?
  Prøv at røre ved forskellige aspekter af det hver dag. Så bliver livet en god, fortsat fortælling frem for en løsrevet og usammenhængende ”en dag ad gangen”-føljeton.
 4. Hvordan vil jeg være i dag?
  Ønsker jeg at integrere eller lade en særlig kvalitet i mine gøremål komme til udtryk? Fx optimisme, klarhed, vid/humor, eftertanke, kompromis, gavmildhed, fællesfølelse eller ..?
 5. Har jeg nogen hængepartier fra de sidste dage?
  Er der visse tanker, der hele tiden dukker op? Her er en tretrinsraket:
  a) prøv at få løst problemet, helst inden for tre dage.
  b) hvis det ikke er muligt, så fastsæt en senere dato til det.
  c) klassificer det som ”ligegyldigt” og glem det så.
  Denne opdeling i tre økonomiserer tid og energi på en fornuftig måde.
 6. Hvad er der på dagens program rent praktisk?
  Hvad kræves der? Hvilke energier og hvor meget kraft skal genereres for at få løst mine opgaver? Se hele dagen for dig, så du stadig har energi tilbage om aftenen.
 7. Tager jeg mit liv og min eksistens som en selvfølge?
  Hver dag er en gave. Tager jeg jorden, luften og mit hjerteslag som en selvfølge? Evolutionen og skabelsen var en halv evighed om at udvikle mennesket frem til homo sapiens.

En lille tænkepause og en følelse af ærefrygt afstemmer os til det faktum, at der er noget større, som holder sammen på vores, om end ufuldendte, verden. En sådan indstilling styrker vores glæde over livet, og vi sætter mere pris på vores situation, således at vores indre liv beriges, ligesom de andre mennesker, vi møder og kommer i kontakt med, også beriges.

Bare forestil dig, kære læser, millioner af andre mennesker, der føler ærefrygt over for noget større end dem selv, og så går ud på gaden for at mærke stemningen ...

I et af de næste numre af Topaz kan du læse en artikel om, hvordan man kommer igennem en dag på bedste vis. Kommentarer modtages gerne.

Copyright © 2001-2022 Template Stiftelsen.