TOPAZ Nummer 10 / 2004
Welkom
De Template: Een visionair verhaal over ontwikkeling
Project voor vrouwen, Menselijke Template, Integratie leeftijden
Ontwerp klaslokalen, Tuin van Toevlucht
Intelligentie van kleur, Well Being Sciences, Pentabalans
Templates in muziek, Begeleiding voor de stervenden, Verhalen vertellen
Ease, Kaleidolight, De Auradouche
Muziek van de Toekomst - Symfonie van Welzijn
Nieuwe muzikale landschappen
Nieuwe sjablonen voor nieuwe tijden
Kennismaking met Template processen
Kleding voor persoonlijke ontwikkeling

Op zoek naar de Muziek van de Toekomst - 'Symfonie van Welzijn'

Door Rupert Hobday

Het komt betrekkelijk zelden voor dat men bij het horen van een nieuw muziekstuk iets heel speciaals ervaart. Onlangs vond zo'n concert plaats in Budweis, een kleine stad in Tsjechië op 30 april 2004.

Foto: Bernard PanzerDe wereldpremière van dit muziekstuk maakte deel uit van de festiviteiten rondom het toetreden van Tsjechië tot de Europese Unie. Het stuk met de titel 'Sinfonia del Diletto' (Symfonie van Welzijn) werd uitgevoerd in een grote sporthal voor 2000 enthousiaste toehoorders. Het was de Rotary Club Herzogenaurach in Duitsland die aan de componist voorstelde de première van Sinfonia del Diletto te laten plaatsvinden door deze te spelen voor de bevriende Rotary Club in Budweis als onderdeel van de festiviteiten. Het stuk werd uitgevoerd door een van de meest vooraanstaande Tsjechische orkesten, het Filharmonisch Orkest van Brno, onder leiding van Leos Svárovský.

De componist Volkmar Studtrucker geeft de volgende beschrijving van de symfonie "Zoals de naam 'Sinfonia del Diletto al aangeeft, is het muziek die tot het ervaren van welzijn en blijheid uitnodigt."

Deel van de charme van het stuk is dat het de toehoorder verrast door gebruik te maken van verschillende maatsoorten, terwijl de samenhang bewaard blijft. Het eerste deel heeft, in plaats van een constante vierkwartsmaat, een afwisseling tussen een 9/8 en 3/4 maat. Vanaf het begin wordt zo een vrijere ruimte geschapen voor de toehoorder om de muziek te ervaren, ook al lijkt die muziek nogal af te wijken van eerdere ervaringen. De overige vier delen kennen eveneens een interessante en ongewone speelsheid in combinaties van maatsoorten. Daarnaast wordt gespeeld met de verwachtingen van de luisteraar door onder andere de instrumentatie en de kleur van de muziek te wijzigen, zodat men geen idee meer heeft wat er komen gaat, noch uit welk instrument het zal komen.


Links V. Studtrucker, rechts M. Kastler, Europarlementarier met zijn vrouw Martina.

Katrina Waldraff, een muzieklerares uit Duitsland, gaf de volgende indruk: 'In vergelijking met andere symfonieën zijn de vijf delen van de Sinfonia del Diletto verbazend licht, zacht en bijna intiem te noemen. Elk deel is een juweeltje op zich en gezamenlijk wordt een tapijt geweven van prachtige klanken, harmonieën, melodieën en ritmen die als fris water vloeien of als een lentebriesje dat alle mensen in die hal beroert. Het effect is zowel kalmerend en verzachtend en ook deed het fijnere innerlijke levens ontwaken. Voor mij voelde het alsof iedereen zachter werd in deze aanwezigheid en al rondkijkend kon ik me makkelijk voorstellen dat ik met iedereen een plezierig praatje zou kunnen maken. Zeer menselijk... zeer verheugend."

Het ontstaan van 'Sinfonia del Diletto' is nauw verbonden met het werken aan een Europese Symfonie. Dit werk zal uit 9 delen bestaan, waarvan vijf voor koor, elk deel met een tekst in een andere Europese taal. De koordelen zijn als onderdeel van het 'Koorproject 2004' in Rodenbach, Duitsland, momenteel in repetitie bij 'Palette M'.

Om dit werk een eerste publieke uitvoering te kunnen garanderen wordt gezocht naar sponsors. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de componist: www.volkmar-studtrucker.de

Copyright © 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.