TOPAZ Nummer 10 / 2004
Welkom
De Template: Een visionair verhaal over ontwikkeling
Project voor vrouwen, Menselijke Template, Integratie leeftijden
Ontwerp klaslokalen, Tuin van Toevlucht
Intelligentie van kleur, Well Being Sciences, Pentabalans
Templates in muziek, Begeleiding voor de stervenden, Verhalen vertellen
Ease, Kaleidolight, De Auradouche
Muziek van de Toekomst - Symfonie van Welzijn
Nieuwe muzikale landschappen
Nieuwe sjablonen voor nieuwe tijden
Kennismaking met Template processen
Kleding voor persoonlijke ontwikkeling

Een ontwerp voor klaslokalen

Een zeer opvallende en mysterieuze combinatie van kleuren en structuren springt in het oog bij het betreden van de grote klaslokalen in de speciale school voor kinderen met ADHD*, 'De School in Charlottegard' in Kopenhagen. Alle wanden hebben dezelfde kleurencombinatie van perzik, amber, citroen en lichtgrijs, in verschillende, specifieke afmetingen. Midden op de muur en rondom het lokaal, is een precies afgemeten decoratie van blokjes aangebracht, in de kleuren lichtblauw en perzik. Dit specifieke ontwerp is niet alleen bedacht om het oog te strelen, maar is gericht op de bevordering van concentratie- en leervermogen van kinderen die aan ADHD lijden.

*ADHD = 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder' [Aandachtsstoornis met hyperactiviteit, red.]

Lees verder in Topaz 7, Interview met Marianne T. Nielsen, Denemarken


Een 'Tuin van Toevlucht'

De Engelse architect Trevor Muir heeft een tuin van toevlucht ontworpen die kan helpen bij het herstel van psychologische en mentale trauma's, hersenletsel, epilepsie en depressie.

Al eeuwenlang en over de hele wereld zoeken mensen toevlucht in hun tuinen voor ontspanning en herstel en het is welbekend dat veel planten genezende eigenschappen hebben. Toch worden er zelden tuinen specifiek en wetenschappelijk ontworpen voor de behandeling van ziekte en trauma. De 'Tuin van Toevlucht' is ontworpen om het natuurlijk herstel en het genezingsproces van patiënten met hersenletsel te bevorderen en ook als helende omgeving voor andere ziekten. Het is een stille omgeving voor rust, herstel en vernieuwing. Het ontwerp is gebaseerd op grondig onderzoek naar het natuurlijk functioneren van de hersenen, dat niet uitsluitend vanuit fysieke kenmerken beschouwd kan worden.

Lees verder in Topaz 2, De Tuin van Toevlucht, door Trevor Muir, Engeland

Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.