TOPAZ Nummer 10 / 2004
Velkommen
Templaten - En visionær udviklingshistorie
Projekt for kvinder, Menneske-skabelonen, Integrering af alle aldre
Design af klasseværelse, Tilflugts-haven
Farvernes intelligens, WBS, Pentabalance
Musik, Omsorg for døende, Historiefortælling
EASE, Kaleidolight, Aura-bruseren
Fremtidens musik - Fornøjelsens symfoni
Nye musikalske landskaber
Nye skabeloner til nye tider
Well Being Science klinik, workshops, seminar
Personlig Religion som beklædning

Fornøjelsens symfoni - Stræbelsen efter fremtidens musik

Af Rupert Hobday

Det er efterhånden sjældent at høre et nyt stykke musik, der i sandhed forstærker en særlig begivenhed. En sådan hændelse er koncerten, der for nylig fandt sted i den lille tjekkiske by Budweis den 30. april 2004.

Foto: Bernard PanzerDet nye stykke musik blev uropført som en del af festlighederne ved Tjekkiets optagelse l i EU. Stykket, hvis navn er ’Sinfonia del Diletto’ (Fornøjelsens symfoni), blev opført i en stor sportshal foran 2000 begejstrede tilhørere.
Koncerten blev fremført af et af Tjekkiets førende orkestre, Brno-Filharmonikerne, under ledelse af Leos Svárovsk.

Komponisten Volkmar Studtrucker beskrev baggrunden for symfonien på følgende måde: ”Som navnet ’Sinfoni del Diletto’ vidner om, er det musik, som inviterer til en tilstand af velvære og glæde.” En del af stykkets charme er dets evne til at overraske lytteren med skiftende taktarter, samtidig med at det bibeholder et vedvarende flow. I stedet for en ensartet 4/4-takt skifter første sats mellem 9/8 og 3/4. Fra første øjeblik giver det lytteren en mere rumlig oplevelse, selv når musikken virker anderledes i forhold til noget, vi har oplevet før.

De fire satser, som følger, bruger flere interessante og usædvanlige taktsammensætninger. Yderligere rumlighed til sindet fremkaldes ved forandringer i musikkens farvetone frembragt ved specifikke skift i instrumenteringen, så lytteren ikke ved, hvad der følger og fra hvilket instrument. Rotary Club i Herzogenaurach i Tyskland gav Volkmar ideen til en uropførelse af ’Sinfonia del Diletto’ for deres venner i Rotary Club i Budweis for at fejre den historiske begivenhed, at Tjekkiet blev optaget i EU.


V. Studtrucker, M. Kastler, EU Parlamentsmedlem, oghans kone Martina.

Katrina Waldraff, en musiklærer fra Tyskland, kom med denne betragtning:
’De fem satser i ’Sinfonia del Diletto’ virkede overraskende lette, blide og intime i forhold til andre symfonier. Hver for sig en perle og tilsammen en mosaik af smukke lyde, harmonier, melodier og rytmer, der som perlende vand eller en forårsbrise strømmer gennem salen og alle salens tilhørere. Musikken havde en beroligende virkning, formildende, og havde samtidig en appel til de indre, finere liv. Det føltes, som om samtlige tilhørere blev gjort blide af musikken, og da jeg så mig omkring, forestillede jeg mig at føre venskabelige samtaler med dem alle. Meget menneskeligt ... ganske herligt.”

De indledende strofer af ’Sinfonia del Dilettto’ blev til under arbejdet med ideerne til en europæisk symfoni. Dette fremtidige værk vil indeholde ni satser, hvoraf de fem er for kor og skal synges på hvert sit europæiske sprog. For tiden arbejder ’Palete M’ på korstykkerne som led i ’Korprojekt 2004’ i Rodenbach i Tyskland. Der søges i øjeblikket sponsorstøtte til en uropførelse af dette værk. For mere information kontakt venligst komponisten på: www.volkmar-studtrucker.de

Copyright © 2001-2022 Template Stiftelsen.