TOPAZ Nummer 9 / 2004
Welkom
Voorkeur en Afkeer
Amerikaanse Template Homestead
Uitgebalanceerde voedingsgewoonten
Zoektocht naar de Man
De eer tussen mannen
Nieuw begip over de seksen
Succes... eindresultaat of manier van leven?
Taal is voedsel en heeft voedingswaarde

Uitgebalanceerde voedingsgewoonten - het resultaat van vele beslissingen

door Claudia Schubert, Duitsland

Het veranderen van eetgewoonten
Onze eetpatronen worden bepaald door gewoonten, wát we eten, hoe en wanneer. Even tussendoor, of aan een mooi gedekte tafel. Eten in een rustige, prettige omgeving en het omschakelen naar een lagere snelheid kalmeert onze zenuwen, geeft ons lichaam tijd alles rustig in zich op te nemen en laat de spijsvertering naar behoren functioneren. Als je vaak een snelle hap neemt, in een hectische omgeving eet of de dagelijkse bezigheden niet kunt loslaten, is dat de eerste gewoonte die verandering behoeft.

Drink je genoeg water?
Een rozijn - droog, verschrompeld, de suiker gekristalliseerd, zoals bij gedroogd fruit - zag er vroeger uit als een sappige, stevige druif met een ongerimpeld velletje. Het verschil tussen de rozijn en de druif heeft te maken met de hoeveelheid water. Hetzelfde geldt voor een droge huid, droge slijmvliezen en droge lippen - het betekent dat er een gebrek is aan water. Onze inwendige organen - in het bijzonder de organen die zorgen voor afvoer van gif- en afvalstoffen, zoals lever, darmen en nieren - hebben ook veel water nodig om hun werk goed te kunnen doen. Als men hoort dat twee liter per dag de richtlijn is, wordt vaak alles wat er op een dag gedronken wordt bij elkaar opgeteld: drie koppen thee, twee glazen vruchtensap of frisdrank, een biertje 's avonds.

Echter, voor dranken die cafeïne, suiker of alcohol bevatten, heeft het lichaam meer water nodig dan er in die dranken zit. Anders gezegd: ze onttrekken juist vocht aan het lichaam en drogen het lichaam uit! Voor een kop thee heeft de lever twee koppen water nodig om de gifstoffen weer veilig te kunnen afvoeren naar de nieren. Genotmiddelen als thee, koffie, bier, wijn en sterkere alcoholische dranken drogen het lichaam sterk uit; zoetigheden als frisdranken, gezoete vruchtensappen, gedroogd fruit en ijs doen het lichaam schreeuwen om meer water omdat ze te geconcentreerd zijn.

Probeer een 'waterdrinkroutine' te ontwikkelen; bij voorkeur warm water met eventueel een beetje citroensap en liefst zonder koolzuur. Je lichaam zal zeer gelukkig zijn met deze nieuwe gewoonte, want water is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat alle delen van het lichaam bereikt, werkt als een buffer en zelfs de zenuwen sterkt. Het is de moeite van het proberen waard.

Granen, Gluten, Gist ...
Het is algemeen bekend dat wit meel geen hoge voedingswaarde heeft. Minder bekend is dat granen als tarwe, rogge, haver en gerst gluten bevatten en dat ieder van ons daar een heel verschillende tolerantie voor heeft. Als mensen helemaal geen gluten verdragen kan dat leiden tot 'coeliakie', of een buikziekte; ze hebben vaak last van diarree en symptomen die wijzen op vitaminegebrek totdat de glutenintolerantie wordt ontdekt. Zo'n extreme reactie is zeldzaam. Vaker komt een milde vorm van allergie voor, zonder duidelijke symptomen als een wat rode huid en jeuk, maar wel met een algeheel gevoel van lethargie, een zwaar lichaam en duf hoofd. Gist is een andere voedingsstof die problemen kan opleveren. Dit treffen we aan in brood, gebak, bier en andere gefermenteerde dranken. Als we veel voedingsmiddelen gebruiken die gist en suiker bevatten dan verstoort dit de balans in de darmflora, met als gevolg dat we last kunnen krijgen van schimmels. De bekendste daarvan is de candida albicans. Slikken we dan ook nog antibiotica, dan raakt de balans geheel zoek. Dit uit zich o.a. in een opgeblazen gevoel, afwisselend diarree en constipatie en soms jeuk aan de anus. Ook frequente vaginale infecties en schimmelinfecties aan bijvoorbeeld huid en nagels kunnen daarvan het gevolg zijn.

Koemelk, vetten en vlees
Een toenemend aantal mensen kan slecht tegen koemelk en koemelkproducten. Een portie kaas ligt dan letterlijk zwaar op de maag. Een goed alternatief is schapen- of geitenkaas. Ook boter is niet voor iedereen even goed verteerbaar. Bij de meeste margarinemerken komt er een chemisch proces aan te pas, zgn. verestering, waardoor de margarine geharde vetzuren bevat. Door deze chemische transformatie vraagt de vertering van margarine veel van ons lichaam, dat dit proces weer ongedaan moet maken. Dergelijke vetten verstoren ook het metabolisme van de huid. Bij vlees varieert het van persoon tot persoon welke soort en hoeveelheid het lichaam het makkelijkst aan kan. Onze testresultaten laten zien dat van de vleessoorten lam en wild vaak beter verteerd worden, terwijl vis en gevogelte het lichtst verteerbaar zijn. Gemiddeld genomen eten we veel te weinig van de vette vissoorten. Het zou goed zijn, met name voor mensen van wie zenuwgestel onder hoge druk staat of die last hebben van vermoeidheidssymptomen, zijn minstens tweemaal per week vette vis te eten. Mensen die absoluut niet van vis houden kunnen we goede kwaliteit visolie-capsules aanbevelen.

Groenten en fruit
Groenten en fruit, zowel vers als diepvries, zijn een belangrijke bron van vitaminen en worden in het algemeen goed verdragen. Citrusvruchten, aardbeien en meloen kunnen soms problemen geven. Mensen met ontstekingsziekten, o.a. in de gewrichten, kunnen beter voorzichtig zijn met de zgn. nachtschaden. Hiertoe behoren alle paprikasoorten, pepers, aubergines, aardappel en tomaat.

Ontdekken wat je wel of niet goed verdraagt
Dit kost tijd. Vaak zijn het net dingen die je graag of veel eet, waar je bijna aan verslaafd bent, waar je niet goed tegen kunt. Als je vermoedt voor één of meer voedingsstoffen of -middelen allergisch te zijn, geef je lichaam daar dan vier weken vakantie van en eet of drink er helemaal niets van. Bedenk zo mogelijk van tevoren wel waarmee je dat gaat vervangen. Let in die vier weken op hoe je je voelt en of je echt een verbetering bemerkt. Als je daar niet zeker van bent en je besluit om iets weer te nuttigen, begin dan met één keer en observeer twee dagen lang het effect er van. Is er niets aan de hand, probeer het dan nog eens en neem vooral de tijd om te luisteren naar wat je lichaam aangeeft over hoe veel en hoe vaak je dit per dag of per week kunt eten zonder je minder goed te gaan voelen.

Gewoonten veranderen vraagt veel bewustzijn, goede redenen ervoor hebben en een duidelijke doelstelling. Misschien geeft dit artikel hiertoe een aanzet.

Literatuur:
• F. Batmanghelidij, Your body's many cries for water, 1992, 1995, Global Health Solutions, Inc., Falls Church, ISBN 0-9629942-3-5
• James Braly, Dr. Braly's Food Allergy & Nutrition Revolution, 1992, Keats Publishing, Inc., Connecticut, USA, Hoofdstuk: The Allergy Epidemic
• Healing - In de waarden en doeleinden van het leven. Artikel in Topaz nummer 7

Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.