TOPAZ Nummer 8 / 2003
Welkom
Een Muzikaal Eerbetoon
Competitie de baas
Meetkundige matrix van gewijde bouwkunst
Helpende hand voor kinderen met ADHD
De clown uithangen
Wetenswaardigheden over humor
Hoe films te kijken?
De natuurlijke wetten
Een dag in het theater van het leven

Films - Hoe kijken?

Vaak zien we films ter ontspanning en om geestelijk tot rust te komen. In deze beschouwing staan een paar ideeën die juist mentale activiteit bevorderen en hopelijk intelligentie ontlokken bij het kijken. De gedachte daarbij is om ons in een proces vol ontdekkingen te begeven terwijl we ons ondertussen ontspannen en van de film genieten.

We blijven nogal eens met een 'na-de-film' gevoel van uitputting of leegte achter, maar op deze manier blijft u helder en houdt u energie over. Deze ideeën kunnen natuurlijk verder uitgebreid worden en als u goed werkende concepten tegenkomt, stuur ze ons dan toe. We publiceren ze dan in onze volgende Topaz filmbespreking.

Oefeningen

Bewustzijn - Probeer vreemde voorwerpen, versieringen enz. te ontdekken, of iets wat je waar zou kunnen nemen in de weerspiegeling van een raam... Zoek naar dingen die niet in de film thuis horen (dat kan wat lastig zijn als je de film echt wilt zien!). We keken eens naar een film over Middeleeuwse ridders en ontdekten in een hoekje achter het kasteel van de koning... een modern voetbalveld! Het is fascinerend en grappig om allerlei details op te merken.

Detectie - Let op houdingen en bewegingen van de karakters. Is de houding open of gesloten, uitnodigend, defensief, intimiderend, warm? Hoe is de snelheid van de film - snel of langzaam? Wat veroorzaakt dat? Kijk naar de kleren. Hoe zijn de hoofdfiguren gekleed? Wat zegt dat over hun rol?

Perceptie - Gebruik de film als een analogie voor uw eigen leven. Probeer de rollen te passen bij mensen die u kent. Kijk of het kan helpen uw leven beter te begrijpen.

Het totaal - Probeer de beslissende momenten in de film te zien: wat is het exacte moment waarop u weet waar het verhaal over gaat? Wanneer precies neemt het verhaal een wending? Op welk punt staan de karakters van de film vast?

De boodschap - Wat is de bedoeling van de filmmakers? Waarom is de film gemaakt? Wat moedigt hij aan?

Formuleren van waarden - Beschrijf wat u in de film waardeert.

We kwamen er achter dat op deze manier film kijken niet hoeft samen te vallen met het uitschakelen van alle vermogens. Als u de oefeningen samen met anderen doet, kunt u er achteraf ook nog een leuke tijd mee hebben.

Hier volgt een Top 10 lijst van aanbevolen films die wij zeer de moeite van het bekijken waard vinden, ook als u de oefeningen niet wilt doen. We noemen ze in vijf kleuren die volgens ons relateren aan de aard van de film, zodat u een film kunt kiezen volgens de kleur die u het meeste aantrekt of waarvan u denkt dat u deze het meeste nodig heeft:

Wit / geschiedenis : The Legend of 1900 Blast from the Past
Rood / actie : The Thin Red Line Spy Game
Blauw / principes : La Vità e Bella The Contender
Geel / magie : Field of Dreams The legend of Bagger Vance
Groen / eigenaardig : Unstrung Heroes Ghost

Door Sander Funneman, Nederland

Copyright © 2001-2021 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.