TOPAZ Nummer 8 / 2003
Velkommen
En musikalsk hyldest
Konkurrencens væsen
Skabelonen i den religiøse arkitekturs geometri
Hjælpende hånd til DAMP-børn
Klovnerier - humorens historie
Mere humor
Film - måder at kigge film på
Nye aktiviteter, workshops m.m
En dag i livets teater

Filmanmeldelser – Måder at kigge film på

Vi bruger ofte film som afslapning og for at hvile vores mentale systemer. I denne anmeldelse har vi samlet en række måder at kigge film på, som vil fremme den mentale aktivitet og forhåbentlig udløse intelligens. Tanken er at blive i stand til at være i en opdagelses-proces, samtidig med at man slapper af og nyder filmen.

Man oplever tit en slags “efterfilms-stemning”, hvor man føler udmattelse og tomhed, hvorimod disse øvelser kan efterlade en opvakt og med et energioverskud. Ideerne, som nævnes her, kan selvfølgelig udvides, og hvis du finder nogle modeller, som fungerer godt, så notér dem endelig ned og send dem til os. Så trykker vi dem i vores næste Topaz-filmanmeldelse.

En øvelse i opmærksomhed – Prøv at lægge mærke til underlige genstande, artikler, dekorationer osv. i filmen; det kan være genspejlinger i et vindue ... Kig efter ting, som intet har at gøre med filmen (det kan være lidt upraktisk, hvis man faktisk gerne vil se filmen!) Vi så engang en film om riddere i Middelalderen, og i et lille hjørne af billedet, bag ved kongens slot, fik vi øje på et moderne fodboldstadion! Det er fascinerende og sjovt at blive opmærksom på detaljerne.

En øvelse i detektion – Hold for eksempel øje med skuespillernes kropssprog og bevægelser. Er kropsstillingen åben eller lukket, indbydende, defensiv, truende, varm? Hvordan er tempoet i filmen - hurtigt eller langsomt? Hvad forårsager det? Kig på tøjet. Hvordan er hovedrolleindehaverne klædt på? Hvad udtrykker det om den rolle, de spiller?

En øvelse i perception – Prøv at bruge den film, du ser, som en analogi til dit eget liv. Prøv at sammenligne rollerne med mennesker, du kender. Se om det kan give dig en bedre forståelse af dit eget liv.

En øvelse i opsummering – Prøv at fange filmens afgørende øjeblikke: Lige præcis hvornår går det op for dig, hvad historien går ud på? Helt nøjagtig hvor tager historien en drejning? Hvornår træder rollernes karakterer frem?

En øvelse i at fange budskabet – Hvilke hensigter havde filmens skabere? Hvorfor blev filmen lavet? Hvad prøver den at fremme?

En øvelse i at formulere værdier – Prøv at beskrive, hvad det var, du satte pris på i filmen.

På denne måde har vi mange gange opdaget, at det at se en film ikke nødvendigvis er lig med at lukke ned for alle systemer. Det er faktisk muligt at bruge gode film til at opnå gode processer.
For yderligere at give næring til de film, Topaz anbefaler, følger her en top-10 liste over film, som er gode at se selv uden at benytte sig af øvelserne. Vi tilbyder dem inden for fem farver, vi mener har at gøre med filmenes natur, så du kan vælge en film efter den farve, du føler dig mest tiltrukket af, eller tror, du har mest brug for:

Hvid / historie : The Legend of 1900 Blast from the Past
Rød / action : The Thin Red Line Spy Game
Blå / principper : La Vità e Bella The Contender
Gul / magi : Field of Dreams The legend of Bagger Vance
Grøn / mystisk : Unstrung Heroes Ghost

Topaz redaktionen i Holland

Copyright © 2001-2022 Template Stiftelsen.