TOPAZ Nummer 7 / 2003
Velkommen
Billeder fra en indre tilstand
At videreføre den olympiske ånd
Personlig udvikling
Filmklip
Healing - i værdsættelsen af livet og i dets formål
Research og nye opdagelser i haven
Kommende Workshops
Børn med DAMP får selvtillid
En ny og original farvekombination til DAMP-skoler
Farve-fakta

Filmklip - set gennem personlig udvikling

I forbindelse med dette nummer af Topaz spurgte vi os selv: ’Hvordan kan film hjælpe os i rejsen mod personlig udvikling?’ De film, vi her anbefaler, er selvfølgelig ikke produceret med henblik på denne rejse, men de indeholder et billedsprog, som kan bidrage til vores forståelse af rejsen mod personlig udvikling. I stedet for at anmelde én film tænkte vi, at det ville være en god idé at indbefatte flere film som en illustration til artiklen. Vi anbefaler ikke nødvendigvis hele filmen, selv om nogle af dem måske kunne fremkalde andre inspirerende tanker, end dem, vi har berørt. Numrene her refererer til numrene i artiklens tekst.

Filmklip 1 - Filmen ‘Jerry Maguire’ fortæller historien om en sportsagent (Tom Cruise), som spørger sig selv: ’Hvad ønskede jeg mig af livet, da jeg var ung, og hvad er jeg blevet til, nu hvor jeg er blevet ældre?’ Så træder han uden for sin dagligdag, og det vækker straks ængstelse. Han beslutter at skrive en ’målsætning’ til alle sine kolleger, som opfordrer til mindre fokus på penge og mere på livskvalitet, mindre fokus på sejr og profit og mere på menneskelighed og venskab. Kernen i personlig udvikling er ’forandring’. En mægtig inspiration kan skabe forandring. Filmen viser, hvordan et sådant livsændrende øjeblik kan resultere i en anderledes adfærd og give et indblik i, hvordan man håndterer forandring og ser den som udviklingspotentiale.

Filmklip 2 - Ægte personlig udvikling kan løfte os op til et tredje sted, som rangerer højere end de indbyrdes kæmpende størrelser som tillid og bevis, tro og kendsgerninger, religion og videnskab. Det er svært at forklare, men pragtfuldt demonstreret i ‘Contact’. Jodie Foster er en forsker, som skal stille foran en kritisk komite for at forklare en oplevelse, hun har haft. Oplevelsen er helt enestående i hendes liv og sætter sig ud over kommercielle interesser. Hendes uddannelse kan simpelthen ikke understøtte hendes udlægning af oplevelsen, så hun må kigge ind i sig selv og se oplevelsen i et større perspektiv; et, der kommer ind på, hvorfor mennesket er på Jorden. Hun siger: ’Jeg har haft en oplevelse. Jeg kan ikke bevise den, jeg kan ikke forklare den. Men alt det, jeg ved som menneske, alt, hvad jeg er, siger mig, at det var virkelighed. Jeg blev givet noget vidunderligt, noget, som har forandret mig for altid, en vision om universet, som ubestrideligt fortæller os, hvor små og ubetydelige og hvor sjældne og dyrebare vi er. En vision, der fortæller os, at vi er en del af noget større end os selv, at ingen af os er alene. Gid jeg kunne dele det med jer. Gid at alle, om end bare et øjeblik, kunne mærke den ærefrygt og den ydmyghed og det håb. Men ... det er fortsat kun mit ønske.’”

Filmklip 3 - Hver dag giver mulighed for forandring, hver time, hvert minut. Der er mange film, der viser eksempler på den indre magi og lidenskab, som findes i de små ting i livet, og hvor meget visdom de kan åbenbare for os, og hvor meget de kan forandre. Film som ‘Innocent Moves’ med Joe Montagna, ‘Stars fell on Henrietta’ og filmen ‘Ved Floden’ med Robert Redford. Disse film opfordrer til en dybere intimitet med de enkle aspekter i livet. Komedien ‘En ny dag truer’ med Bill Murray fremhæver også dette.

Filmklip 4 - Forandringer kan være positive eller negative, de kan føre til vækst eller forfald. Aspektet personlig udvikling kan ses i mange af livets aspekter, og i hvordan vi håndterer forandringer. ‘First do no Harm’ med Meryl Streep fortæller historien om en kvinde, som leder efter det, der forårsager epilepsi. Hun stoler på sine egen fornuft, selv når hendes fund ikke bekræftes af autoriteterne, og når de anerkendte synspunkter er imod hende. Det samme budskab fremhæves i en anden pragtfuld film, ‘Lorenzo's Oil’ med Susan Sarandon og Nick Nolte. Denne film slår også til lyd for behovet for at tænke og lægge to og to sammen selv. Disse film handler om mennesker, der griber chancen for selv at beslutte, hvordan de vil håndtere forandringer, og som ikke ukritisk følger de accepterede synspunkter.

Filmklip 5 - Er vi en af dem, der bevidst lever sit liv, eller lever livet os? I ‘Finding Forrester’ med Sean Connery får vi nogle interessante fingerpeg om, hvordan man lever sit eget liv og ikke tager de ting til sig, som gør os til offer for vore egne faste reaktionsmønstre. Sean Connery spiller en berømt ældre forfatter, som har en ung mand som elev. På et tidspunkt siger Connery: ’Det, folk frygter mest, er det, de ikke forstår.’ Han advarer sin elev om, at frygt fører til forudindtagethed, og forudindtagethed fører til kritik. Mange film overbringer nyttige advarsler i ofte enkle og indimellem stærke eksempler. Den nye film ‘The Recruit’ med Al Pacino strør advarsler om sig som konfetti gennem hele filmen. Begrebet, som opfordrer til opmærksomhed og årvågenhed er: ’Intet er, hvad det synes at være.’ En anden er den tyske film ‘Hanussen’ om en meget succesrig clairvoyant, som boede i Tyskland inden 2. Verdenskrig, og som blev offer for følgerne af sine evner. Tit og ofte kan særlige evner hjælpe os i rejsen mod personlig udvikling, men indimellem begynder de at styre os og ikke omvendt.

Filmklip 6 - Film som ‘Field of Dreams;’ med Kevin Costner, ‘Livets små mirakler’ med John Travolta og også ‘Transit til himlen’ med Meryl Streep kommer med mange gode eksempler på, at livet ikke er tilfældigt.

Copyright © 2001-2022 Template Stiftelsen.