TOPAZ Nummer 7 / 2003
Velkommen
Billeder fra en indre tilstand
At videreføre den olympiske ånd
Personlig udvikling
Filmklip
Healing - i værdsættelsen af livet og i dets formål
Research og nye opdagelser i haven
Kommende Workshops
Børn med DAMP får selvtillid
En ny og original farvekombination til DAMP-skoler
Farve-fakta

Personlig Udvikling - Vort sande potentiale

Roland Böhringer er foredragsholder og stiftende medlem af det tyske Template-Netværk. I denne artikel udforsker Roland domænet personlig udvikling og anbefaler en række film for at fremhæve aspekter af rejsen mod personlig udvikling. Indimellem optræder der en lille note i teksten, hvor der står ”film-stikord”. Dette henviser til et af filmklippene, som byder på billedsprog og eksempler, der underbygger teksten.

Personlig udvikling er en helt igennem naturlig proces. I alle børn er vi vidne til en stadig udforskning af verden omkring dem, af deres krop, sanser og sprog. De lærer at gå, at tale, at forstå og at stille spørgsmål. Dette er automatisk og naturligt, men som voksen bliver det at håndtere forandringer sværere, og udvikling bliver en mere udfordrende mulighed, medmindre vi tager et klart standpunkt om vores fortsatte udviklingspotentiale. (filmklip 1). Jeg mener, at personlig udvikling er en naturlig proces for alle uanset alder, og at det er muligheden for bevidst udvikling, der adskiller os fra alle andre livsformer.

Hvad er så personlig udvikling, og hvorfor behøver vi at overveje det? Denne artikel handler ikke om den personlighedstræning, der tilbydes i dag for at hjælpe en karriere på gled eller skabe berømmelse. Den tager fat i et mere grundlæggende og omfattende syn på udvikling. Og det drejer sig om intet mindre end spørgsmålet - Hvorfor befinder mennesket sig på Jorden? (filmklip 2)

For at få en dybere indsigt i ting er det nødvendigt at placere dem i en større sammenhæng. Kun da bliver det normalt muligt at forstå tings natur, formål og funktion. Her følger nogle uddybende eksempler.

A. For at klarlægge funktionen af en særlig alge-type må man inddrage alle påvirkninger fra miljøet, andre arter, lysmængden, andre organismer i vandet, temperatur, koncentration af fosfater eller ilt, vandforurening og mange andre faktorer.

B. For at forstå maven, må man betragte hele menneskekroppen, og der kræves en forståelse af kredsløb, nervesystem, fordøjelsessystem, det endokrine system, virkningen fra forskellig slags mad samt påvirkning fra andre organer, såsom milt, nyre og hjerne.

Ligesådan må vi, for at forstå personlig udvikling, kigge på menneskets funktion, opgave og betydning i en meget større sammenhæng.

1. Mennesket mellem mikrokosmos og makrokosmos - basale fakta

  • Atmosfæren på Jorden er afhængig af dennes præcise placering i solsystemet. Et kredsløb som Mars’ eller Venus’ ville ødelægge alt liv på Jorden på grund af ekstreme temperatursvingninger.
  • Hvis vi sammenligner Jorden med en sæbeboble, ville atmosfæren være så tynd som boblens overflade. Alligevel har denne overflade den præcise kemiske sammensætning, der gør, at vi kan ånde og leve.
  • Vores hjerner indeholder så mange celler, som der er stjerner i Mælkevejen. Hver celle kan have op til 1000 forbindelsesled. Har vi fået et sådant megasystem kun for at tænke på os selv eller udfylde selvangivelsen? Ifølge neurofysiologiske undersøgelser er 85% af vores hjerne ikke aktiv. Hvilket potentiale venter mon forude?

Det ingeniørarbejde, som kræves for at opsætte livsbetingelser her på Jorden, er helt ufatteligt. Dette må rejse spørgsmålene: ”Hvorfor? Hvorfor så store anstrengelser? Hvad er formålet med mennesket? Hvordan opfatter jeg min egen eksistens? Er vi kun her for os selv, eller skabte Jorden disse livsbetingelser, så vi kunne bidrage med noget særligt; noget, som planeten ikke selv kan skabe?’ Dette er blot nogle eksempler og forståelser, som antyder, at vores eksistens er et resultat af et mægtigt design og ikke blot tilfældigheder. (filmklip 3) Man kan selv føje flere eksempler til.

2. Forandring og personlig udvikling

Forandring er et element i livet; en del af dets basale sammensætning. Alle ved, at livet er dynamisk, pulserende, energisk og ikke altid forudsigeligt. Det er en kontinuerlig proces, altid i bevægelse, intet forbliver uforandret. ’Panta Rhei!’ siger de gamle grækere. ’Alt strømmer.’ Vi oplever det i vores tankers, følelsers og humørs evigt skiftende strøm. Hver dag giver mulighed for forandring. Hver time, hvert minut. (filmklip 4)
Forandringer kan være positive eller negative. De kan føre til vækst eller forfald. Begge er en del af livet. Men som menneske kan man bevidst beslutte, hvordan man håndterer forandringen. (filmklip 5)
De, der ikke bliver anspændte og modsætter sig det, men accepterer og med glæde tager imod forandringer i livet, bliver bedre i stand til at fungere i dets evigt bugtende strøm.

3. Forhindringer og byggestene i personlig udvikling

Forandring forekommer, men enten er vi en af dem, der bevidst lever sit liv, eller også, som Heidegger udtrykker det, ’lever livet os’. (filmklip 6) ”Persona” på latin betyder ”maske”. Der er altså et aspekt i personlig udvikling, som har at gøre med at genkende de masker, vi går med, ofte for at forhindre at vi virker anderledes, hvorved vi tilpasser os det normale og det acceptable, som kan gøre os fastlåste.

På denne måde opnår vi langt mindre individualitet, end vi selv tror. Dette gør, at man fjerner sig fra sit naturlige selv med alvorlige følger. Som en tysk avis beskrev det: ’Aldrig har en kultur været mere teknisk avanceret, og aldrig har antallet af psykiske skavanker været højere end i dag.’

Mennesket i dag søger i stigende grad instinktivt mod forandringer. Men forandring kræver udvikling, som igen kræver beslutsomhed og den nødvendige viden. De første spørgsmål man møder, når man ønsker personlig udvikling, er: ’Hvad er det, jeg vil? Hvad i livet er vigtigt for mig?’ Det er fra sådanne spørgsmål, at livets leveregler og principper formes. Dette rejser senere spørgsmål om måder at leve på i forhold til andre mennesker, planeten og andre levende væsner.

Et senere trin indbefatter det at se på vores levemåde med henblik på at efterlade verden i en bedre tilstand end da vi blev født.
For eksempel:

  • At bekræfte kvaliteter og talenter hos andre, når de har fortjent det.
  • At prøve at leve uden at gøre andre mennesker, miljøet, naturen og alle levende væsner fortræd.
  • At leve et liv, der yder hyldest til de kræfter, der opretholder livet (hvad man end vil kalde dem).

Det er også vigtigt at kunne vokse ind i noget nyt og efterlade det, der bremser en. En god måde at opnå succes i dette på er hver dag i fire uger at minde sig selv om, hvad det er, man vil forandre. Sørg for teknikker til at huske det med, f.eks. en seddel på spejlet i badeværelset eller en genstand placeret et sted, hvor man ikke kan undgå at lægge mærke til den. Det kan være en dåse bønner på natbordet.
Det, vi er i stand til at efterlade, betinger vores næste skridt på rejsen. Hvert skridt udgør en chance for at tage kontrol over vores liv, og når vi går mod nye mål er der altid mulighed for at forbedre på det, vi har gjort hidtil. Vi er summen af alt, hvad vi har udrettet, og det er ”hvorfor” og ”hvordan” vi har gjort det, som former vores grundlæggende karakter. Personlig udvikling virker ad de naturlige veje, som forholder sig til det originale koncept i menneskets eksistens og design.

Personlig udvikling forbedrer kreativitet, pålidelighed, opfattelsesevne, dybde, reaktionsevne og personlig religion. Personlig udvikling kræver rimelighed mod sig selv såvel som forståelse, tolerance, ny lærdom, disciplin og konsekvens. Den kræver tid og tålmodighed og sker ikke fra den ene dag til den anden, men et skridt ad gangen. Den har som følgesvend selvrespekt og en dyb indre tilfredshed og livsglæde. Personlig udvikling gør livet spændende, opfrisker luften, beriger oplevelserne, styrker troen og viser os, at livet i den grad er unikt og værd at leve.

Copyright © 2001-2022 Template Stiftelsen.