TOPAZ Nummer 7 / 2003
Velkommen
Billeder fra en indre tilstand
At videreføre den olympiske ånd
Personlig udvikling
Filmklip
Healing - i værdsættelsen af livet og i dets formål
Research og nye opdagelser i haven
Kommende Workshops
Børn med DAMP får selvtillid
En ny og original farvekombination til DAMP-skoler
Farve-fakta

At videreføre den olympiske ånd - Olympisk våbenstilstand opfordrer til fred mellem alle nationer

I antikkens Grækenland herskede der borgfred mellem alle bystaterne, så længe De Olympiske Lege stod på, og dette var et helligt princip. Mange hundrede år senere, i verden i dag, har den Internationale Olympiske Komité erklæret, at en af de vigtigste principper i den olympiske ånd er at ’genopleve antikkens olympiske borgfred, med det mål at promovere et fredeligere verdenssamfund, med henblik på bevarelsen af menneskets anstændighed og værdighed’.
I 2004 finder De Olympiske Lege sted i Grækenland, hvor de opstod. Theodora Papanastassatou ser begivenheden som en mulighed for at at promovere princippet om fred og opmuntre til mere dialog og venskab landene og civilisationerne imellem. Theodora underviser i litteratur på Perachora-Louthraki skolen og er begyndt på et projekt for skolebørn, med udgangspunkt i farverne på de olympiske ringe. Topaz talte med Theodora for at høre mere om projektet.

Topaz: Hvordan opstod projektet?
Theodora: Når man gør det enkle, kan der indimellem ske mange ting. Jeg prøver som lærer at give den næste generation mulighed for at hæve sig over det jævne og almindelige og finde de sande værdier i livet, og jeg tror, at disse unge mennesker har brug for nogle enkle, gode leveregler, så de kan bruge deres naturlige færdigheder og skabe noget rigtig godt.

I dette projekt har jeg kombineret farve-koder med værdier, som er basale i menneskets liv. Farve findes overalt i naturen, det er behageligt for øjet og kan samle mennesker. En græker ser den samme blå som kineseren, og de basale værdier udgør et menneskeligt bindevæv gennem tiderne. Disse farve-koder og værdier samles i de fem olympiske ringe.

Da jeg præsenterede ideen for mine kolleger og elever, var de vilde med den, og vi lavede et oplæg om olympisk undervisning, som blev præsenteret for undervisningsministeriet og siden godkendt i december sidste år.

Blå ring: Våbenstilstand;

Sort ring: Verdensfred;

Rød ring: Fair Play;

Gul ring: Venskab mellem folk af forskellig herkomst;

Grøn ring: muligheden for Deltagelse.

Topaz: Hvorfor bliver projektet støttet af undervisningsministeriet?
Theodora: Ministeriet tilbød at sponsorere projekter om olympiske idealer og inviterede skolerne til at være med. Vi valgte emnerne våbenstilstand og fred, da det er noget, verden har mere og mere brug for. Vores unge mennesker har en hel del at sige om emnet, da verden af i morgen vil tilhøre dem, og de fortjener et bedre miljø. Fire skoler i området deltager i projektet. Der er 600 børn i alt, og 200 af dem mødes ugentligt om projektet. De har overrasket os med kvaliteten af deres tanker, digte, malerier, tegninger og stile og med deres dybe følelser om disse emner. Joanna på 14 skrev f. eks.: ’Fred er en flamme, der brænder i alle mennesker, og vi må kæmpe for at holde den i live.’

Topaz: Hvilke aktiviteter hører til projektet?
Theodora: Vi laver en bred vifte af ting. Vi undersøger andre civilisationer, én klasse maler andre nationers flag, en anden researcher det moderne OL’s kunst-begivenheder, mens en tredje undersøger gamle kunstgenstande, der afbilder idrætsaktiviteter. Vi arrangerede et løb for alle unge mennesker i området i en ånd af fair play, og over 200 deltog, mens 100 kom for at se på. Til sidst tog tre piger hinanden i hånden og løb i mål samtidig for at vise, at det er vigtigere at være med end at vinde. Vi har lavet T-shirts med de fem farver og de tilknyttede værdier. Sammen med 400 børn besøgte vi Heraio, et tempel, som kan dateres tilbage til det 8. århundrede f. Kr. Vi har også besøgt det gamle Olympia og udforsket, taget billeder og gået på opdagelse.

Vi holder snart en udstilling for at præsentere resultaterne fra aktiviteterne. En forevisning af de fem farver bliver præsenteret på scenen med Fred som det centrale tema, der udspringer fra en hvid kegle i midten, støttet af de andre fire farver. Samme dag viser vi på en storskærm de mange forskellige aktiviteter, der er foregået i løbet af året på de fire skoler. Der bliver adgang for andre skoler og for offentligheden.

Topaz: Kan skoler i udlandet deltage i projektet eller kontakte jer om det?
Theodora: Vi er meget interesserede i udveksling med andre skoler og organisationer. Vi er allerede i kontakt med nogle skoler for at prøve at danne et netværk af unge mennesker, som kan kommunikere sammen om disse værdier. Finder man en ven i Tyskland eller Australien og lærer om disse landes traditioner og skikke, kan vores unge mennesker for alvor opleve værdien af at forstå hinanden, og de kan opleve værdien af dialog, og budskabet om fred kan overføres mellem dem og smitte af på lokalsamfundene. Vi har til hensigt at sende materiale om de olympiske idealer, plakater og billeder af vores nuværende aktiviteter til skoler i udlandet, og så kan de sende billeder af deres aktiviteter til os.

Vores internetside er:gym-perach.kor.sch.gr.

Copyright © 2001-2022 Template Stiftelsen.