TOPAZ Nummer 5 / 2002
Welkom
De ongeziene wereld
De Aura Douche
Laten we wel wezen
Een gesprek over sterven
Het verhaal vertelt
Het Chinese theater
Filmbespreking: Amélie
Grote vrouwen, toen en nu
Template Stichting Nederland
Een kleurenwijzer voor zelfkennis

Laten we wel wezen...

Tips ter vermindering van stress na een werkdag.

Door Claudia Schubert

Waarschijnlijk ken je het gevoel na een dag hard werken, dat je gewoon naar huis wilt, je ontspannen en niets doen... En dan zijn er van die avonden dat je dingen moet of wilt doen, maar er niet voor in de stemming bent of er de energie niet voor hebt. De volgende tips zijn ontwikkeld door de 'Well-Being Science (WEBS) Association', een internationaal netwerk dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van natuurlijke technieken ter stimulering van de gezondheid en het verbeteren van welzijn. In dit artikel geven we een paar simpele methoden om bij jezelf terug te keren en je in een staat te brengen van waaruit je weer op dreef kunt komen.

Word je bewust van je snelheid bij het verlaten van je werkplek, tijdens de lunchpauze, op weg naar je auto of naar het openbaar vervoer. We zijn er aan gewend geraakt ons in een bepaald tempo te bewegen, meestal afgestemd op de 'golflengte' en de druk van je werkplek en andere mensen.
Door je hiervan bewust te worden, kun je ervoor kiezen om van snelheid veranderen - zowel innerlijk als naar buiten toe - naar een snelheid die beter bij je past. Je kunt jezelf instructie geven de snelheid aan te passen en deze tot de helft terug te brengen. Dat zal je helpen om meer te ontspannen. Adem diep en geniet er bewust van langzamer te lopen en je omgeving gade te slaan. Bewustwording is altijd de eerste stap als je iets in je leven wilt veranderen en je zult verbaasd staan over het resultaat dat deze oefening brengt.

Neem zodra je thuis komt van je werk eerst een douche en trek andere kleren aan. Daarvóór kun je wat oefeningen doen, zoals één voor één alle delen van je lichaam en vervolgens je lichaam in zijn geheel los schudden, waarbij je je voorstelt dat je alle stress van de dag van je afschudt. Als je dat doet op je favoriete muziek, maak je het nog plezieriger. De douche die je daarna neemt spoelt dan de statische energie weg die zich gedurende de dag heeft verzameld. Het is wellicht nuttig te weten dat kleding van synthetische vezels, vooral sokken en panty's, de hoeveelheid statische energie doet toenemen. Het dragen van kleren van zo natuurlijk mogelijk materiaal verdient daarom de voorkeur.

Gun jezelf de tijd om prettige dingen te doen, waarin je interesse hebt en waarin je je kunt verliezen en doe die vaak. Wanneer je op enig moment niets kunt vinden, stel jezelf dan een paar vragen zoals: 'wat heb ik altijd graag willen doen of willen begrijpen? Naar welke ervaring verlang ik? Wat mist er en wat zou kunnen helpen mijn leven rijker te maken en meer voldoening te geven? Wat inspireert me? Wat is het dat in mij een gevoel veroorzaakt een doel te hebben en op mijn plaats te zijn?'

Ervaring heeft me geleerd dat simpele manieren die leiden tot een beter bewustzijn van en inzicht in onszelf de beste resultaten opleveren.

Copyright © 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.