TOPAZ Nummer 4 / 2002
Welkom
Een introductie van Feminenza
The Message of Water
Filmbespreking: A Beautiful Mind
De menselijke template
Raadsels en hersenkrakers
Opvoeden en leren kan beter
Muziek door de tijd heen
Psychologie - Vanuit een Template perspectief
Verzorgingshuis-project
Nadere kennismaking met de Template Stichting
Effectieve kleuren

Effectieve Kleuren

Bezoekers aan de Internationale Design Tentoonstelling in 2002 in Tel Aviv stond een grote verrassing te wachten toen ze het 'Fonteinen van Kleur'-paviljoen betraden.
Ten eerste omdat het er zo donker was en ten tweede omdat er totaal geen gangbare design karakteristieken te zien waren.Meer dan 12.000 bezoekers bezochten het paviljoen en ze ontdekten al snel dat dit een ervaring was die ze niet eerder hadden gehad. In de donkere ruimte zag men alleen zeven naast elkaar staande tenten van licht, elk in één van de kleuren van de regenboog. Voor ze van hun eerste verbazing waren bekomen werden de bezoekers door een medewerker benaderd die hen uitleg aanbood en een formulier gaf waarmee ze aan een interessant experiment konden deelnemen.

De mensen werd gevraagd in iedere 4,5 meter hoge, gekleurde tent voor korte tijd op een gekleurde lichtgevende stoel plaats te nemen en het effect van de kleur te 'voelen'.Het formulier bevatte voor elk van de zeven kleuren negen woorden. Iedereen werd gevraagd om drie woorden te kiezen waarvan men, zittend in het licht, instinctief voelde dat deze het meest op hun plaats waren. Hierna kon men naar één van de tien kraampjes waar een specialist in kleurendiagnose de mogelijkheid tot een analyse van hun individuele gevoeligheid voor kleuren bood. Dit werd gedaan door middel van de formulieren en een vooruitstrevende kinesiologie test waarmee aangetoond kon worden voor welke van de regenboogkleuren ze het grootste zwak hadden.

Dr. Cornel Lostig, als wetenschapper betrokken bij de tentoonstelling, zegt: "In al de jaren als neurobioloog en onderzoeker van hersenen heb ik nog nooit zo'n gebeurtenis meegemaakt. Kleur en het effect van kleur is de laatste jaren één van de populairste onderwerpen geworden. Wetenschappers proberen nu te bewijzen wat de meeste mensen al weten, namelijk dat verschillende kleuren verschillende effecten op ons hebbben. Hoe effectief, wat voor specifiek effect en hoe kan dit worden toegepast, zijn onderwerp van veel discussie onder wetenschappers".
Dr. Lostig is één van de leden van een in Israël opgerichte interdisciplinaire denktank genaamd de Plasma Groep. De twaalf leden van de Plasma Groep zijn betrokken bij talloze innovatieve projecten over de hele wereld. De meeste van deze projecten hebben gebruik gemaakt van een nieuw bewustzijn over kleur en design en de veelzijdigheid van menselijke intelligentie
.

Professor Ezri Terazi, hoofd van de faculteit voor Industriële Vormgeving van de Betzalel Academie voor Kunst en Design in Jeruzalem, werd door de Plasma Groep uitgenodigd Het paviljoen te ontwerpen. "Ik ken de Plasma Groep nu vier jaar. Ze hebben mij geholpen bij het samenstellen van de doctoraalcursus van de Betzalel faculteit voor Industriële Vormgeving. Het is een inspirerende groep om mee samen te werken. Hun benadering is erg toekomstgericht, ze maken gebruik van vooruitstrevende modellen die de creativiteit van onze studenten verhogen. Het was een genoegen hen te helpen bij het creëren van de speciale effecten voor deze tentoonstelling. We gebruikten kleurtechnieken en waterfonteinen alsmede passende muziek en videobeelden ter verbetering van de sfeer waarmee de bezoekers kennis zouden maken".

De interesse was zo groot dat sommigen terugkwamen om de gekleurde tenten meer dan eens te ervaren, ondanks het feit dat ze soms meer dan een uur in de rij moesten staan.

De Plasma Groep geeft nu ook lezingen, workshops en seminars in de Verenigde Staten en Europa.

Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.