TOPAZ Nummer 4 / 2002
Welkom
Een introductie van Feminenza
The Message of Water
Filmbespreking: A Beautiful Mind
De menselijke template
Raadsels en hersenkrakers
Opvoeden en leren kan beter
Muziek door de tijd heen
Psychologie - Vanuit een Template perspectief
Verzorgingshuis-project
Nadere kennismaking met de Template Stichting
Effectieve kleuren

Een bezielde muzikale reis door voorbije eeuwen

Een interview met Jonathan Ofir

Jonathan Ofir Jonathan Ofir (30), komt uit Israël en woont met vrouw en twee kinderen in Denemarken. Hij studeerde muziek in Tel Aviv en Amsterdam, speelt viool en is gespecialiseerd in muziek uit de Barok. In 2001 richtte hij Trio Phoenix op, een nieuwe klassieke beweging, met Katrin Waldraff Deichert (fluit en zang) and Peter Moldovany (piano), beiden uit Duitsland.

We vroegen Jonathan over het werk van Trio Phoenix.

Passion is tijdloos
‘Muziek reflecteert duidelijk de periode in de geschiedenis waarin het is gecomponeerd. Met Trio Phoenix proberen we de betekenis van deze verschillende perioden te herontdekken en de ontwikkeling die de muziek heeft doorgemaakt weer te geven.

We spelen werken van enkele grote componisten uit verschillende periodes, bijvoorbeeld Bach, die componeerde tijdens de Barok, of Beethoven, die componeerde in de Klassieke periode.Wanneer we in staat zijn de inspiratie en passie, maar ook de geest van die tijd te pakken te krijgen, brengt dat het onderzoek tot leven. Het is niet langer een historische herhaling, maar een viering van het beste uit het verleden, verbonden met het beste in het heden. Het is een ontmoeting waarin de tussenliggende jaren verdwijnen en we in staat zijn te genieten van de muziek en haar te verbinden met onze eigen ervaringen’.

De eigenlijke geest van de muziek

‘Hoe creëer je een ervaring voor concertgangers die niet dezelfde ervaringen met muziek hebben als jullie?’ ‘Een van de eerste dingen die we doen is de toehoorders aan te moedigen te luisteren naar hoe ze zelf naar de muziek luisteren. Bij uitvoering van klassieke muziek is men tegenwoordig vaak geneigd zich voornamelijk op de technische aspecten te richten, hoe goed het wordt uitgevoerd, hoe accuraat het is ten opzichte van de oorspronkelijke intentie van de componist. Ik vind dat hierop teveel nadruk wordt gelegd en niet genoeg op het garanderen van de geest en het gevoel van de tijd waarin het is gecomponeerd. Mozart bij voorbeeld, moedigde improvisaties aan van de solist in de cadensen. Vandaag de dag is het een zeldzaamheid dat iemand improviseert in klassieke muziek, maar wij proberen dit element in onze voorstellingen te brengen en wanneer Katrin een andante van Mozart speelt, zal ze de cadens improviseren.

Trio Phoenix Wij garanderen geen technische perfectie, maar ik geloof dat onze poging om vrijer en spontaner te zijn ons dichter bij het eigenlijke gevoel van de muziek brengt.Wij willen dat onze concerten een ervaring zijn waar de toehoorders verrijkt vandaan komen en wellicht dingen hebben gevoeld die mensen driehonderd jaar geleden ook voelden en dat zij zich daarvan ook bewust zijn. De diepere gevoelens die door de muziek in de luisteraar ontstaan zijn belangrijker dan de muziek zelf. Onze missie is de waarde te vinden van wat we al hebben’.

‘Wat voor werken speel je in je concerten en hoe selecteer je ze’?
‘We hebben geen vast programma.We selecteren werken waarvan we voelen dat ze iets hebben van de tijdgeest; het kunnen werken zijn van Biber, Mozart, Paganini, Bartok of Satie.We combineren ze ook met een paar van onze eigen composities en als we een concert geven in Denemarken, voegen we Deense of Scandinavische componisten toe zoals Carl Nielsen’.

‘Heb je een doel met het Trio Phoenix?’
‘We proberen onszelf nieuwe manieren en een nieuwe norm op te leggen met onze concerten. Onze missie is de waarde te vinden van ons prachtige erfgoed en dit te gebruiken als springplank naar nieuwe muzikale ontdekkingen’.

* * *

Trio Phoenix is deel van een internationaal muziekgenootschap, de World Mosaic of Sound, dat nieuwe wegen in het begrijpen en uitvoeren van muziek stimuleert en onderzoekt. Het Trio Phoenix heeft recent concerten gegeven in Duitsland,Denemarken, Engeland en Wales en er zijn plannen voor meer internationale concerten in de zomer.Trio Phoenix is ook van plan opnames van hun concerten uit te brengen op CD.

Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.