TOPAZ Nummer 4 / 2002
Velkommen
Feminenza - et nyt internationalt netværk for kvinder
Budskabet fra vand
Filmanmeldelse: Et smukt sind
Menneske-skabelonen
Tænkeboksen
At have med børn at gøre
Musik gennem tiden
Psykologi - fra et Template perspektiv
Et plejehjems projekt
Spektrum Workshops - en unik oplevelse
Farverne påvirker os

Musik Gennem Tiden - En åndsrig musikalsk rejse gennem forgangne århundreder

Interview med Jonathan Ofir

Jonathan Ofir Jonathan Ofir, 30 år, er israeler og bor i Danmark med sin kone og deres to børn. Han har studeret musik i Tel Aviv og Amsterdam, spiller violin og specialiserer sig i barokmusik. I 2001 stiftede han Trio Phoenix, et nyt klassisk musikforetagende, sammen med Katrin Waldraff Deichert (tværfløjte og vokal) og Peter Moldovany (klaver), begge fra Tyskland.

Vi spurgte Jonathan, hvad Trio Phoenix arbejder med.

Lidenskab er tidløs
Musik afspejler helt klart den historiske periode, hvori den er komponeret. En af de ting vi gør i Trio Phoenix, er at prøve at genopdage betydningen af disse forskellige perioder og se på den musikalske udvikling.
Vi spiller værker af nogle af de store komponister fra forskellige tidsperioder, fx Bach, som komponerede i barokken og Beethoven, som komponerede i den klassiske periode. Når vi er i stand til at indfange ånden, inspirationen og lidenskaben fra den tid, musikken er komponeret i, bliver vores research levende. Det er ikke længere en historisk gengivelse, men en fejring af det bedste fra fortiden, der møder det bedste i nutiden. Det er et mødested, hvor de mellemliggende år forsvinder, og vi er i stand til at nyde musikken og forene den med vores nutidige oplevelse af den.

Musikkens egen ånd
"Hvordan skaber I en oplevelse for publikum, som ikke har den samme oplevelse med musik, som I har i Trio Phoenix?”

En af de første ting, vi gør ved en koncert, er at opmuntre publikum til at lytte til sig selv lytte til musikken. Når man fremfører klassisk musik i dag, ligger hovedvægten af publikums fokus oftest på den tekniske formåen; hvor god fremførelsen er, hvor tæt den er på komponistens oprindelige hensigt. Jeg synes, at der lægges alt for meget vægt på det, frem for at sørge for, at tidens ånd og følelserne kommer frem. Mozart, for eksempel, plejede at opmuntre solisterne til at improvisere i kadencerne. I dag hører det til sjældenhederne, at nogen improviserer i klassisk musik, men vi prøver at bringe det element ind i vores koncerter, og når Katrin spiller en Mozart-andante, improviserer hun kadencen.

Trio PhoenixVi kan altså ikke garantere en perfekt teknisk fremførelse i vores koncerter, men Trio Phoenix’ forsøg på at være mere fri og spontan bringer os tættere på musikkens sande følelse. Vi ønsker, at vores koncerter er en oplevelse, hvor publikum går beriget derfra, og måske har følt ting, som folk også følte for 300 år siden, og at de ved det. De dybere følelser, som vækkes i lytteren på grund af musikken, er langt vigtigere end selve musikken. Vores opgave er at finde frem til værdien i det, vi allerede besidder.

“Hvilke værker spiller I til koncerterne, og hvordan udvælger I dem?”

Vi har ikke noget fastlagt program til vores to timers koncerter. Vi udvælger værker, som vi føler havde noget at gøre med den respektive tids ånd; det kan være værker af Biber, Mozart, Paganini, Bartok eller Satie. Vi kombinerer det også med egne kompositioner, og hvis vi spiller en koncert i Danmark, inkluderer vi danske eller skandinaviske komponister såsom Carl Nielsen.

“Har Trio Phoenix en målsætning?”

Vi prøver at finde nye måder og musikalske moralbegreber for os selv, når vi spiller. Vores opgave er at finde værdien i vores vidunderlige arv og historie og bruge den som et springbræt til nye musikalske opdagelser.

* * *

Trio Phoenix er en del af et internationalt broderskab af musikfolk, World Mosaic of Sound, hvis mål er at promovere og researche nye tiltag i forståelsen og fremførelsen af musik. Trio Phoenix har for nylig givet koncerter i Tyskland, Danmark, England og Wales og har planer om flere internationale koncerter i løbet af sommeren. Trio Phoenix har også planer om at udgive optagelser fra deres koncerter på cd.

Copyright © 2001-2022 Template Stiftelsen.