TOPAZ Nummer 3 / 2002
Welkom
Het begrip 'Template'
Template Foundation Dance Team
Japanse theaterkunst
Leven in tijd van veranderingen
Filmrecensie
Interview met een componist
Omgaan met onzekerheid in crisissituatie
Een steunbetuiging aan het Amerikaanse volk
Nieuw boek
Nieuwe benaderingswijzen in kankeronderzoek
Kunst en Vormgeving

The Template Foundation Dance Team London

Dans is één van de oudste kunstvormen; het is een kleurrijk medium voor expressie en communicatie en kent over de hele wereld een grote diversiteit aan vormen en stijlen. Een eenvoudige beweging kan een menselijke eigenschap of waarde uitbeelden; een gezichtsuitdrukking kan een intern proces of gevoel laten zien en een dans kan een verhaal vertellen op een manier die met taal niet mogelijk is. In het Template Foundation Dance Team komen mensen bijeen vanuit uiteenlopende disciplines zoals Ierse dans, flamenco, werelddans, stijldans, fitnesstraining, danstherapie en yoga. Allen hebben een grote liefde voor de mogelijkheden die dansen biedt.

'We waren allemaal benieuwd naar hoe deze verschillende achtergronden samen zouden kunnen worden gebracht in een vernieuwende benadering van de uitgebreide en kleurrijke danskunst.
Ook hebben we een basistraining gevolgd in Electrobics, een bewegingsleer die, op basisniveau, beweging en gericht bewustzijn combineert om iemands energiesystemen schoon te maken en te activeren.

Eén van de projecten waar we momenteel mee bezig zijn is dans die een meditatieve staat oproept. Onlangs is een choreografie gemaakt met bewegingen die menselijke eigenschappen uitdrukken zoals respect, waardering, zorgzaamheid en geduld. Ieder in het team concentreerde zich op één bepaalde kwaliteit die hij/zij in zichzelf wilde opnemen of laten groeien. De bewegingen die daaruit ontstonden zijn samengevoegd tot een dans.

We doen ook oefeningen in coördinatie en balans; hierbij ontdekken we ons eigen bereik aan bewegingen en verbeteren we de coördinatie en balans door steeds gerichtere oefeningen. We delen een liefde voor natuurlijke ritmen en onderzoeken enkele geliefde traditionele dansen zoals Ierse dans en de flamenco. Dit leidt tot nieuwe inzichten over dans in de wereld en hoe natuurlijke ritmen en de aard van het land de dansen beïnvloeden. Dit sluit ook aan bij ons onderzoek naar de frequenties en invloeden die verbonden zijn met verschillende kleuren. Het is een boeiend project dat leidt tot het ontdekken en verkennen van een groots krachtenspel.

Een open en brede benadering van dans maakt het mogelijk dat iedereen met een liefde voor dit gebied mee kan doen. Van oudsher worden dansers vaak 'uit de wieg gelicht' om verschillende redenen waarvan de flexibiliteit, die jonge mensen hebben, niet de minst belangrijke is. Hoewel dit van belang kan zijn, is het zeker niet alles. Er zijn vele mogelijkheden binnen de groep om het gebied van dans te verkennen ongeacht iemands leeftijd of ervaring.

Research naar dans blijft doorgaan. Het komt voort uit vele jaren van individuele studie en we zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën. We zijn eensgezind in de hoop dat dit werk een gevoel van welzijn en heling zal geven, zowel in onszelf als in de toeschouwers. Om dit te bereiken zullen we altijd op zoek zijn naar verbetering, niet zozeer door ingewikkelde choreografieën, maar veeleer door specifieke en goed onderbouwde bewegingen.

We kijken ernaar uit om het begrip omtrent dans in al zijn varianten verder te vergroten, waarbij ieder van ons probeert om niet alleen plezier voor onszelf erin te vinden, maar hopelijk ook een aanmoediging en gevoel van welzijn te geven aan hen die ons werk zien'.

Jenny Dunmow

Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.