TOPAZ Nummer 2 / 2001
Welkom
De World Mosaic of Sound
Een geactualiseerde Visie
Ontwerp voor een Onderkomen voor Dieren
De Wetenschap van Intelligentie
Een merkwaardig eindexamen natuurkunde of... een staaltje spirituele intelligentie?
Filmrecensie - Chocolat
Immuniteit Versterkers
Desiderius Erasmus
De Tuin van Toevlucht

EASE - De Ontwikkeling van een Concept voor de Opvang van Dieren

Melinda Hill Melinda Hill (Engeland) heeft haar hele leven een passie gehad voor dieren. Momenteel is ze bezig met de afronding van haar studie Dierverzorging aan de Hatfield Universiteit. Ze is inmiddels actief met het opzetten van EASE, een bijzonder dierenopvangcentrum en maakt hierbij gebruik van de ervaring die ze gedurende 10 jaar heeft opgedaan in Nederland met de leiding van een educatieve non-profit organisatie.

'EASE' (Environmental Animal Sanctuary and Education) is de naam van een uitzonderlijk dierenopvangcentrum dat in 2002 van start gaat in Hertfordshire in Engeland. EASE staat voor dierenopvang met aandacht voor hun leefmilieu, alsmede educatie op dit gebied. EASE zal niet alleen gericht zijn op de opvang en het zoeken van een nieuw thuis voor huisdieren, maar creëert ook een unieke omgeving, in het bijzonder voor kinderen en voor volwassenen met speciale behoeften. Men kan er tijd met de dieren doorbrengen en leren over dieren en hun verzorging.

De relatie tussen mens en dier

Al vele jaren ervaar ik dat de band tussen mens en dier er een van kameraadschap, warmte en wederzijdse afhankelijkheid is. Het is een natuurlijke verrijking van het leven die de aandacht waard is en die voorvechters verdient. Ik ben ervan overtuigd dat mensen op een manier met dieren zouden moeten omgaan en werken die de dieren geen pijn doet en hun waardigheid en welzijn intact laat. Ik kijk naar dieren als 'de kleine mensen' die leven op deze planeet en geloof dat het aan ons is om voor ze te zorgen en hen niet te misbruiken of wreed te behandelen.

EASEDe missie van EASE: ‘Het scheppen van een omgeving waar harmonie en rust wordt geboden aan dieren in nood, waar onderricht word gegeven over de verantwoordelijkheid voor dieren en waar mogelijkheden worden aangereikt voor mensen met speciale behoeften.’

Deze overtuiging, waarvan ik weet dat velen die met mij delen en ernaar handelen, is de ruggengraat van de visie van EASE. Het zal een plek zijn waar geen enkel dier meer beperkingen ontmoet dan de absoluut noodzakelijke, waar de aanleg van de dieren tot hun recht kan komen en ze niet in kleine kooitjes opgesloten zijn. Een plek waar ze in veiligheid en harmonie kunnen leven totdat er voor hen een nieuw tehuis gevonden is. Er zal geen prikkeldraad, of onder stroom staande hekken, noch bestraffing tijdens de training worden toegepast.

Een unieke omgeving

Met tussen de 10 en 20 hectare grond zal EASE een unieke omgeving creëren, met gebruikmaking van vorm, kleur, materiaal en planten. De inzichten die worden toegepast komen voort uit de grote verscheidenheid aan expertise die beschikbaar is binnen het internationale Template Netwerk en zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek naar de effecten van deze factoren.

Zo zal er een meer gemaakt worden voor het herbergen van watervogels, omgeven door een gebied dat aantrekkelijk gemaakt wordt voor dieren uit de vrije natuur. Er worden verschillende landschappen ontworpen, beplant met kruiden en planten die specifieke effecten creëren. Zo groeien er bloemen in de 'meditatietuin' die bijdragen aan rustige overdenking en een vredige atmosfeer. Daarnaast zal er een geneeskrachtige tuin aangelegd worden met kruiden die een desinfecterende en kalmerende werking hebben. De 'geurende tuin' wordt speciaal ontworpen voor blinden en slechtzienden, terwijl de 'tuin van herinnering' het mogelijk maakt iets te planten in dierbare herinnering aan een overleden huisdier en kameraad.

Waar mogelijk wordt voor de gebouwen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen om de negatieve effecten van metaal zoveel mogelijk te beperken. Er zijn ontwerpen voor het hondenverblijf in ontwikkeling, zodat stress door verblijf in kennels tot een minimum gereduceerd en de kwaliteit van leven voor de honden zo veel mogelijk gegarandeerd wordt, tot hun vertrek naar een nieuw huis. Ook hier wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en gekleurde perspex daken voor een kalmerend effect, met stromend water rondom de kennels en strategisch geplante kruiden. Hierdoor wordt stress, die bijna onvermijdelijk optreedt als honden in een kleine ruimte moeten verblijven, tot een minimum beperkt.

Kinderen en volwassenen met speciale behoeften

Niet alleen dieren zullen profiteren van de bijzondere omgeving die EASE biedt. Het gebied zal open zijn voor bezoek van scholen, vooral voor scholen die kinderen met speciale behoeften onderwijzen. Zij zullen op praktische wijze leren over dieren, hun verzorging en de verantwoordelijkheid die de mens heeft ten opzichte van dieren.

Het opvangcentrum zal ook voorzieningen hebben voor zowel fysiek als geestelijk gehandicapten, voor kinderen met leerproblemen, voor blinden en slechtzienden, maar ook voor ouderen. Het hele terrein wordt toegankelijk voor rolstoelgebruikers, zodat ze aan het meer kunnen genieten van het uitzicht en van de zwanen die er zwemmen. Visueel gehandicapten kunnen een bezoek brengen aan de 'geurende tuin' en zich tegoed doen aan de geuren van planten en bloemen en de geluiden van de natuur, misschien wel met een kat op schoot. Ouderen kunnen een paar uur langskomen voor een kop thee en het gezelschap van een hond of kat en de verzorgers van de dieren.

EASE zal de diensten aanbieden van een specialist in het verwerken van het verlies van een geliefd huisdier. We streven ook naar de mogelijkheid voor verzorging van huisdieren van ouderen, die dit zelf niet meer kunnen. Op die manier kunnen zij een huisdier nemen zonder zich zorgen te hoeven maken over wat er met hun kameraad gebeurt als deze hen mocht overleven. In de toekomst hopen we het mogelijk te maken een pension voor bejaarde hoefdieren op te zetten, en er is zoveel meer... de mogelijkheden zijn onuitputtelijk!.

Als u wilt helpen...

De vrouwen die het project steunen door het werven van fondsenEASE heeft in Engeland registratie als liefdadigheidsinstelling aangevraagd. De eerste fondsenwerving is gestart en heeft ongeveer 2.586 euro opgebracht. Een verzoek voor een startkapitaal van 408.000 euro zal bij de Britse overheid worden ingediend zodra de registratie als liefdadigheidsinstelling een feit is. Dan zullen ook verzoeken worden ingediend voor fondsen uit de Britse Nationale Loterij en subsidie van de Europese Unie.

Als u meer informatie wilt of wilt weten hoe u kunt bijdragen aan het succes van EASE, dan kunt u dat laten weten via onderstaand e-mail adres. U kunt binnenkort ook lid worden van de 'Vrienden van Ease'. U ontvangt dan elk kwartaal onze nieuwsbrief over de voortgang. Bezoek hiervoor de website: www.ease-animals.org.uk.

Melinda Hill, Londen.

Copyright 2001-2022 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.