TOPAZ Nummer 2 / 2001
Welkom
De World Mosaic of Sound
Een geactualiseerde Visie
Ontwerp voor een Onderkomen voor Dieren
De Wetenschap van Intelligentie
Een merkwaardig eindexamen natuurkunde of... een staaltje spirituele intelligentie?
Filmrecensie - Chocolat
Immuniteit Versterkers
Desiderius Erasmus
De Tuin van Toevlucht

Een centrum in Duitsland voor toekomstgerichte mensen

Het ontmoetingscentrum van de organisatie Palette M, bevindt zich in een landelijk gebied in het westen van Duitsland. Het werd opgericht om (nationale en internationale) projecten en onderzoeken te ondersteunen. Het maakt onderdeel uit van het streven van het Template Netwerk om nieuwe concepten te ontwikkelen op verschillende gebieden van het leven. Groepen kunnen elkaar hier ontmoeten om hun projecten verder te ontwikkelen. Drie vrijwilligers van Palette M vertellen over de oprichting en ontwikkeling.

Het Concept

In 1998 ontmoette een groep vrienden elkaar voor een lang weekend op het platteland. Vanuit verschillende achtergronden en vaardigheden onderkenden ze de behoefte om een plek te hebben voor hun projecten, die varieerden van wetenschap en muziek tot menselijke ontwikkeling. Een plek waar ze bij elkaar zouden kunnen komen voor uitwisseling en om hun werk meer diepte en inhoud te geven. Dit vroeg om een ecologie die continuïteit mogelijk maakt, een plek waar mensen een weekend of langer bij elkaar kunnen komen, met een specifiekere uitvoering. Het idee om een geschikte plaats aan te kopen was geboren.

De Realisatie

Het idee werd aan vrienden en vriendinnen voorgelegd en, terwijl een aantal mensen begon met het zoeken naar een plek, schreven anderen de grondbeginselen voor een vereniging die geregistreerd werd als Palette M. De financiering werd mogelijk door giften en fondsenwerving door leden, en de meeste boden ook aan om te helpen met de renovatie. In april 1999 werd een voormalig hotel in het Westerwald gekocht met medewerking van de plaatselijke autoriteiten. Aldus begonnen 12 maanden van hard werk, met hulp van alle delen van het netwerk. Een leeg gebouw werd omgebouwd tot een goed ontworpen en goed toegeruste studievoorziening.
Uiteindelijk werd 90% van het werk gedaan door vrijwilligers.

Toen het centrum werd gebouwd, was de helft ervan (600 m2) ruwbouw, zonder elektriciteit, verwarming, ramen en binnenmuren. 90% van het werk werd gedaan door leden die als vrijwilliger hun kwaliteiten, tijd, geld en energie inzetten.

De Faciliteit in Gebruik

Toen het hoofdgebouw klaar was, werd het centrum in gebruik genomen voor lokale en internationale bijeenkomsten en seminars. Vanwege de vele verschillende activiteiten had het centrum specifieke ruimtes nodig die geschikt waren om deze veelheid, die varieerde van muzikale workshops tot filosofische forums, tot dans en beweging, te kunnen ondersteunen.

De uitdaging met betrekking tot het ontwerp van dit centrum stelde ons voor vragen als: Hoe ontwerp je een ruimte die mentale concentratie en intensiteit versterkt? Of een kamer waar je bij kunt komen van de intensiteit van het werk? Welke planten in het huis of de tuin zorgen voor een sfeer die overeenstemt met het doel van het centrum? Welke kleuren, vormen, materialen en inrichting heeft het nodig? Dit onderzoek is nog steeds gaande, met goede resultaten.

De Eerste Evenementen

In het afgelopen jaar heeft het centrum, naast de activiteiten voor de leden, workshops verzorgt voor het publiek op het gebied van stress management en het verbeteren van kwaliteit in het leven. Ook waren er internationale workshops voor vrouwen, muziekbijeenkomsten, workshops op het gebied van ontwerp en vormgeving, en meer.

Sabine en Thomas Bexte en Claudia Schubert,
Beheerders van het Seminarcentrum te Rodenbach, Duitsland.

Copyright 2001-2021 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.