TOPAZ Nummer 2 / 2001
Velkommen
Verdens Mosaik af Lyd Side
Et nyt kursuscenter i Tyskland
Et nyt design for et fristed til dyr
Intelligensens videnskab
En underlig eksamination i fysik... eller et eksempel på åndelig intelligens?
Filmanmeldelse
Styrk dit immunforsvar!
Desiderius Erasmus
En have som tilflugtssted

En have som tilflugtssted

Computertegning af tilflugtshaven En have, der kan bidrage til at udbedre psykologiske og mentale traumer, hjerneskader, epilepsi og depressioner.

Mange mennesker søger tilflugt i deres haver for at kunne slappe af, blive healet og få det bedre. Det har man gjort i århundreder - over hele verden. Det er jo velkendt, at mange planter har en helbredende virkning på forskellige sygdomstyper. Men det er sjældent, at haver bliver designet med et videnskabeligt udgangspunkt specifikt til behandling af sygdom og traumer.

Tilflugts-haven er designet til at fremme en naturlig bedrings- og helbredelses-proces for patienter med hjerneskade, og også som en healende økologi for andre sygdomstyper. Den er et roligt fristed, hvor man kan finde hvile, bedring og fred.

Havens design bygger på en meget grundig research af hjernens naturlige virke og funktioner, som ikke udelukkende kan anskues ud fra de fysiske kendetegn.

Det er efterhånden velkendt, at hjernen arbejder ved hjælp af meget små, men til tider meget kraftige elektromagnetiske mikro-signaler, som passerer gennem forskellige "neuron-kredsløb" og "ledningsnet", som vi selv har sammensat og forbundet gennem vor erfaring og ud fra de beslutninger, vi har taget. Det er disse tankemønstre, der styrer menneskelig adfærd. Og det er således disse kredsløb, der løber gennem millioner og atter millioner af indbyrdes forbundne nerveceller, som danner de parametre, med hvilke vi kan genkende og fæste lid til visse ideer, forestillinger og indtryk.

Når hjernen på en eller anden måde bliver skadet - hvad enten der er tale om en fysisk eller psykosomatisk skade, et psykologisk, mentalt traume eller en depression, som alle er en form for skade på hjernen - så kan hjernen ikke længere håndtere den samme mængde stimulanser, som den ellers i sin normale tilstand ville være i stand til.

Computertegning af tilflugtshavenDet er også kendt, at hjernen selv ejer evnen til regulere sine egne funktioner og til at kontrollere og koordinere de utallige processer, der foregår i den. Hvis en hjerne fungerer normalt ved en ydeevne på f.eks. 80% og der sker en skade, eller man bliver ramt af en depression, eller der er mentale problemer, så kan den lukke ned og arbejde ved halvdelen af sin tidligere ydeevne, det vil sige 40%, og så er den nødt til at neutralisere de resterende 40%, som den ikke kan håndtere. Den har simpelthen ikke samme ydeevne og udholdenhed, som den havde før skaden og må derfor indskrænke sit arbejdsområde.

Hjernen arbejder ved at sende mikro-signaler fra den ene del til den anden gennem sit eget kredsløb, og nu neutraliserer og udligner den så dele af sig selv på en sådan måde, at signalerne spredes og ikke længere kan passere rundt i kredsløbet.

Men når det gælder chok og traumer, forøges problemet, fordi al yderligere elektromagnetisk aktivitet, som hjernen skal behandle, kan nu ikke opbevares eller klassificeres, og der opstår blokeringer.

Alle signaler, som ikke kan opbevares, er ubrugelige og begynder derfor at forgifte systemet, ganske som mad, der ikke kan fordøjes. Denne toksiske faktor er et af hovedproblemerne for patienter, der er ved at komme sig oven på hjerneoperationer, traumer eller depressioner. Hjernen vil prøve at udskille giften, bogstavelig talt fra hovedet og nedefter via det menneskelige energisystems meridianer. På den måde kan disse toksiske energier udrenses gennem fødderne, som er kroppens vigtigste "afløb" til udskillelse af elektromagnetisk energi.

Tilflugts-haven vil tilvejebringe en mulighed for hvile og afslapning, hvor disse giftstoffer fjernes, og jo bedre giftstofferne kan blive renset ud, des hurtigere vil hjernen være i stand til at restituere, genopbygge og helbrede sig selv.

 Det er i særlig grad skræmmende at vide, at mange patienter med hjerneskade begynder at lide af epileptiske anfald som en direkte konsekvens af deres skade, idet disse anfald meget vel kan skyldes, at de ikke har haft mulighed for at slippe af med de giftstoffer, der opbygges på grund af den manglende evne til at håndtere for store mængder stimulanser. Herved sker en sådan ophobning af stimuli, at kroppen tvinges til, i nogle tilfælde meget voldsomt, at udstøde dem fra sine systemer gennem et anfald eller krampetilfælde.

På den baggrund er det næppe overraskende, at mange epileptiske patienter har erfaret, at for megen stimulering, f.eks. forårsaget af kraftigt projektørlys, kan udløse deres anfald, og nogle patienter kan oven i købet genkalde sig en fornemmelse af at blive "oversvømmet" forud for deres anfald.

Noget andet bemærkelsesværdigt, der sker for folk, når deres hjerne arbejder med f.eks. 40% nedsat kapacitet, er at de går tilbage igennem deres liv til en tilstand i barndommen, til den tid, hvor hjernen sidst arbejdede med denne kapacitet, mens den var under udvikling, og hvor udvidelsen og udviklingen af dens kredsløb var i gang med at blive opbygget gennem erfaringer.

For eksempel er en af årsagerne til, at børn fascineres og inspireres af farver, den at farver spiller en meget væsentlig og naturlig rolle i forbindelse med den måde, hvorpå hjernen kodes og præges. Derfor kan hjernen begynde at komme sig og genopbygge sig selv ved atter at beskæftige sig med en "rigtig" brug af farver. Hjernen vil selv være direkte opmærksom på, hvilke farver den har brug for at beskæftige sig med, og vil også vide, hvilke af dens egne farvekredsløb, der er blevet beskadiget. Farver har derfor en altafgørende betydning for helbredelsesprocessen, og hele Tilflugts-haven er specifikt farvesat på en sådan måde, at patienterne kan sidde på et sted, hvor de omgivende mure bærer specielt udvalgte farver, som en vigtig del af genopbygnings-processen. For eksempel ved man, at der findes både enkeltfarver og farvegrupperinger, som har en lægende og beroligende virkning på hjernen.

Orbetello, ItalienSom led i helbredelsesprocessen er det også meget vigtigt at få hjernen til at begynde at stimulere nervesystemet - snarere end det omvendte, hvor nervesystemet stimulerer hjernen - så hele havens økologi er designet til at have en beroligende virkning på nervesystemet for yderligere at fremme helbredelsesprocessen.

Hjernen har således en helt usædvanlig og næsten ærefrygtindgydende evne til at helbrede sig selv, men processen kan være meget langsom og endog udeblive helt, hvilket oftest er tilfældet, fordi gængse patientmiljøer ikke tilgodeser den naturlige helbredelsesproces. I de fleste tilfælde modarbejder de den snarere.

Derfor er Tilflugts-haven unikt designet med henblik på at stille et harmonisk fristed til rådighed, hvor hjernen kan begynde at komme sig og restituere sig. Og den første Tilflugts-have i Ortobello, Italien, har allerede opnået byggetilladelse fra myndighederne og offentlige bevillinger. Så visionen bliver til virkelighed!

Trevor Muir, Arkitekt BA (Hons) Dip Arch RIBA. Bor og arbejder i England.

Copyright © 2001-2022 Template Stiftelsen.