TOPAZ Nummer 2 / 2001
Velkommen
Verdens Mosaik af Lyd Side
Et nyt kursuscenter i Tyskland
Et nyt design for et fristed til dyr
Intelligensens videnskab
En underlig eksamination i fysik... eller et eksempel på åndelig intelligens?
Filmanmeldelse
Styrk dit immunforsvar!
Desiderius Erasmus
En have som tilflugtssted

EASE - Udvikling af en ny template (skabelon) for et fristed til dyr

Melinda Hill Melinda Hill, som selv har haft kæledyr gennem hele sit liv, har i en lang årrække næret stor interesse for dyr og er på nuværende tidspunkt ved at afslutte et kursus om dyrevelfærd på Hatfield Universitet. Det er nu hendes plan at udnytte sin erfaring som leder gennem 10 år af en velgørende institution i Holland til at starte EASE, et nyskabende fristed for dyr i Hertfordshire.

The Environmental Animal Sanctuary and Education (EASE) er en nyskabelse inden for fristeder for dyr, som er planlagt til start i år 2002 i Hertfordshire i England. Med nyskabelsen er tanken ikke blot at skabe et fristed for kæledyr, som har brug for akut hjælp eller for et nyt hjem, men også at skabe et sæt helt unikke omgivelser, som tager særligt hensyn til mennesker og børn med specielle behov, der kan tilbringe tid sammen med dyrene og lære om den rette pasning og omsorg.

Forholdet mellem mennesker og dyr

Jeg har i mange år følt, at der i forholdet mellem mennesker og dyr knyttes helt særlige bånd af indbyrdes venskab, afhængighed og hengivenhed, som bør udvikles og støttes, fordi de giver en naturlig rigdom i livet. Det er også min overbevisning, at mennesker bør omgås dyr på en sådan måde, at det ikke forårsager smerte eller fratager dem deres værdighed og velvære, og at denne grundholdning bør formidles gennem respekt, venskab, beskyttelse og god forplejning. For mig er dyr "jordens småfolk", og jeg ser det som vores opgave at tage vare på dem i stedet for at misbruge og mishandle dem.

EASEEASE’s erklærede mission er: "At skabe et miljø af harmoni og fred, som tilbyder et tilflugtssted for dyr i nød, undervisning om menneskers ansvar for dyr, og muligheder for mennesker med særlige behov"

Disse holdninger danner grundlaget for visionen om EASE som et sted, der er en levende demonstration af denne filosofi. EASE skal være et sted, hvor dyr bliver begrænset mindst muligt, hvor de frit kan udfolde sig i overensstemmelse med deres natur i stedet for at være lukket inde i alt for trange bure, hvor de kan leve i sikkerhed og harmoni, indtil vi finder dem et nyt hjem, og hvor der under ingen omstændigheder vil blive udøvet grusomhed (end ikke brug af ståltråd eller elektricitet til indhegning, eller straf i forbindelse med træning).

Unikke omgivelser

På 5 -10 hektar jord i landlige omgivelser i Hertfordshire i England, vil EASE skabe et helt særligt miljø gennem en specifik brug af former, farver, materialer og beplantning. Det sker ud fra en viden, som udnytter internationale erfaringer, tilgængelige i Template-netværket, og som bygger på mange års research af disse faktorers indvirkning på omgivelserne.

Til undsætning af vandfugle planlægger vi at anlægge en sø, omgivet af et areal, der er specielt udviklet til at tiltrække og understøtte et naturligt dyreliv. Forskelligt anlagte områder er på tegnebrættet, og hvert område vil blive beplantet med urter og blomster, som helt naturligt opfylder specifikke formål. Meditations-haven vil således være beplantet med blomster, som befordrer fordybelse og påkalder en fredfyldt atmosfære, mens healing-haven beplantes med helbredende urter, som fremkalder en rensende og beroligende atmosfære. En velduftende have vil blive skabt til glæde for blinde mennesker, og minde-haven vil give folk mulighed for at plante en selvvalgt busk eller blomst til minde om et mistet kæledyr.

For at mindske en eventuelt negativ effekt ved brug af metaller, vil bygninger, låger og mure, hvor det er muligt, være udført i naturmaterialer. Vi udvikler p.t. et helt nyt design-koncept til et hundepensionat, som skal minimere "kennel-stress" samtidig med, at vi her vil kunne tilbyde undsatte hunde en bedre livskvalitet, mens de venter på et nyt hjem. Dette vil ligeledes involvere brug af naturmaterialer og tag af farvet plexiglas for at skabe en beroligende atmosfære, og pensionatet vil blive omkranset af rindende vandløb og en bevidst anlagt beplantning af urter, som dæmper den uro, en indespærret hund helt naturligt føler.

Børn og voksne med særlige behov

Det bliver ikke kun dyr, der får gavn af de særlige omgivelser i EASE. Fristedet vil være åbent for besøgende fra skoler, især for børn med specielle undervisnings-behov. Vi vil på praktiske måder vise børnene, hvordan man bedst tager sig af dyr, og demonstrere, hvordan mennesker ud fra en naturlig ansvarsfølelse kan få et godt forhold til dyr.

Fristedet vil også kunne bruges til voksne med særlige behov, hvad enten det drejer sig om fysisk eller mentalt handicappede, folk med særlige uddannelsesmæssige behov, svagtseende eller ældre. Der vil være fuld adgang for mennesker i kørestol, så man i fred kan sidde ved søen og nyde svanerne og naturen. Svagtseende er også velkomne til at nyde den duftende have og naturens egne lyde, måske med en kat i skødet. ældre mennesker vil kunne besøge os og tilbringe et par fornøjelige timer over en kop te i selskab med en hund eller kat sammen med vores hjælpere.

EASE vil desuden kunne hjælpe med sorgbehandling for mennesker, som har mistet eller er ved at miste deres kæledyr, og det er vores mål også at tilbyde pasning af kæledyr for ældre, som evt. ikke længere er i stand til selv at klare opgaven. På den måde kan ældre have glæde af venskabet med et kæledyr uden bekymring for, hvad der vil ske med dyret, hvis det lever længere end dem selv. Med tiden vil vi gerne kunne tilbyde pension for hovdyr - og mange andre dyrearter; mulighederne er uendelige. Vi har en vision om, at EASE vil kunne danne model for en helt ny fremtid for pasning af og omsorg for dyr, med mulighed for at udvikle og etablere EASE fristeder over hele landet.

Hvis du er interesseret i at hjælpe...

Kvinderne fra aerobics fundraiserenEASE har søgt om status som velgørende institution, og de første indsamlingsarrangementer har allerede været afholdt: En sponsoreret aerobics-dag med 16 modige damer og en sponsoreret "monopoly walk" i London, som tilsammen indbragte £ 1.600. Der planlægges en større indsamling i størrelsesordenen af £250.000, når EASE har opnået velgørenheds-status, og der vil herefter blive sendt ansøgninger om midler til bl.a. The National Lottery i England og til EU-fonde.

Hvis du finder, at EASE står for en holdning, som du selv gerne vil støtte og evt. hjælpe - det være sig med færdigheder, ekspertise eller velgørenhedsinitiativer - så er du velkommen til at skrive til os på adressen: 15 Rectory Close, Essendon, Hatfield Herts AL9 6HG, England, Eller på en e-mail via webadressen: www.ease-animals.org.uk. Støttebeløb er velkomne og kan sendes til ovenstående adresse, og checks kan udskrives til "EASE".
Vi kan tilbyde dig at blive "ven af EASE" ved at fremsende et støttebeløb på minimum £10 (£15 for udenlandske venner), så vil du modtage vores nyhedsbrev kvartalsvis, med nyt om, hvor langt vi er kommet med EASE-projektet. Og sidst, men ikke mindst vil du blive vidne til, hvordan denne vidunderlige vision bliver til en realitet!

Melinda Hill, London.

Copyright © 2001-2022 Template Stiftelsen.